Bloggen - Rymdteknik

Robotar i människans tjänst

Chatrobotar i all ära, men det finns så många fler häpnadsväckande robotar värda att titta lite närmre på. NASA:s Jet Propulsion Laboratory har sedan starten på 1930-talet besökt alla planeter i solsystemet med sina rymdsonder och olika robotar. Här visar vi på några av labbets robotar som kan komma att hjälpa människor både här på jorden och i utforskandet av andra planeter.
Robothunden Spot
NASA/JPL-Caltech
Ämnen:
´
Publicerad
2023-01-11
Dela artikel:

Ordet robot har många betydelser. Inte minst idag då en robot både kan vara en snäll människoliknande kompis på ett japanskt ålderdomshem; en intelligent chat som kan svara på alla dina frågor eller hjälpa dig skriva ett skolarbete om Jean-Jacques Rousseau; eller på andra sidan av skalan, en missil ovanför ditt huvud redo att slå ner på ett förutbestämt mål. Kontexten är alltså det som får avgöra och inom kontexten rymd finns en helt egen flora robotar väl värda en stund i rampljuset.

Inom den amerikanska rymdstyrelsen NASA finns Jet Propulsion Laboratory (JPL). Labbet grundades på 1930-talet av California Institute of Technology och sedan dess stoltserar de med att genom obemannade farkoster besökt och studerat solsystemets samtliga planeter och många av dess månar. Det är JPL som ligger bakom NASA:s alla fem strövare som hittills rullat runt på Mars yta, den lilla Helikoptern Ingenuity som blev den första flygande farkosten att flyga i en atmosfär annan än jordens och de bildsensorer som används i världens alla smartphones idag. För att bara nämna några exempel.

JPL har även tagit fram ett gäng robotar med olika egenskaper för att kunna utforska otillgängliga platser i solsystemet och på jorden, alla med olika djur som förebilder. Dessa robotar är utrustade med olika radarinstrument, kameror och andra mätinstrument för exempelvis temperatur eller luftkvalitet. Användningsområdena är många men främst är tanken att kunna skicka in en robot istället för en människa till platser som är potentiellt farliga: gruvor, tunnlar, hav eller raserade byggnader. En av de mest avancerade robotarna som idag dessutom går att köpa för eget bruk är Nebula-Spot som utvecklats i samarbete med det amerikanska robotföretaget Boston Dynamics.

Nebula-Spot kombinerar autonoma "smarta" funktioner som tillhandahålls av JPL med en hundliknande robot med fyra ben som byggs av Boston Dynamics. Denna elektroniska hund har utformats för att klara av vad som krävs för att navigera i extrema miljöer utan mänsklig vägledning eller tillgång till GPS. Genom att kartlägga grottor på månen eller Mars kan man hitta bra skydd för framtida astronauter. Dessutom har mikrobiellt liv, om det överhuvudtaget existerar, en större chans att överleva under Mars yta eller i ishavet på planetariska månar som Europa, Enceladus och Titan. Här kommer Nebula-Spot vara till stor hjälp vid framtida missioner. Grundutförandet av robothunden, Spot, går redan idag att köpa från Boston Dynamics och används kommersiellt för exempelvis övervakning av kraftstationer, fabriker eller kartläggning inom gruvindustrin och byggbranschen.

I den här filmen kan man se Nebula-Spot öva inför en tävling i att kartlägga underjordiska miljöer. Träningen görs i Elma High School i Washington år 2020.

Fler robotar med djur som förlaga

Spot är designad utefter människans bästa vän, hunden, men JPL har även sneglat på andra stjärnor från djurriket när de utvecklat sina robotar. Här följer några av dem.

DuAxel
NASA/JPL-Caltech

DuAxel – Spindeln

DuAxel är en vidareutveckling av Axel-systemet, en mångsidig familj av enaxlade robotar utformade för att utforska extrema och farliga miljöer. Exempelvis branta sluttningar, stenfält och grottor. DuAxel använder två sammankopplade enaxlade robotar för att färdas långa sträckor. När den når en brant sluttning eller en klippa delar den sig i två delar så att en del kan fira sig nedför exempelvis en brant sluttning medan den andra fungerar som ankare på toppen av sluttningen.

Blåsfisken A-Puffer
NASA/JPL-Caltech

A-PUFFER – Blåsfisken

Den vikbara autonoma Pop-Up Flat Folding Explorer Robot (A-PUFFER) är inspirerad av origami och utvecklades för att utforska områden på månen och få information om platser som kan vara svåra för astronauter att undersöka till fots, till exempel svåråtkomliga kratrar och trånga grottor.

Lamarobot LLama
NASA/JPL-Caltech

LLAMA – Laman

Ibland behövs bärhjälp och då är packdjur något människan använt sedan urminnes tider. Det kan då vara en häst, jak, åsna eller varför inte en lama. Legged Locomotion and Movement Adaptation (LLAMA) är byggd för just detta och är tänkt att användas i grov ojämn terräng och i andra utmanande miljöer som inte lämpar sig för robotar med hjul eller larvfötter.

Robotmannen RoMan
NASA/JPL-Caltech

RoMan – Människan

Nu är människan kanske inte ett djur på det sätt vi tänker oss ett djur men det är svårt att inte nämna RoMan. RoMan byggdes för att förbättra självgående robotars förmåga att interagera med en mängd olika föremål som de kan stöta på i miljöer i mänsklig skala, oavsett om de är små och svåra att greppa eller stora, tunga och svåra att flytta. Dess potentiella användningsområden omfattar sök- och räddningsuppdrag i katastrofområden, där den kan hjälpa till att rensa bort bråte eller lyfta och flytta hinder.