Bloggen - Bemannad rymdfart

ESA:s nya astronauter i full gång med träningen

De fem utvalda ESA-astronauterna är på plats vid European Astronaut Center i Köln. Just nu är grundutbildningen i full gång för framtida rymduppdrag till Internationella rymdstationen och vidare längre ut i rymden.
Astronauter i träningsdräkt
ESA/ P.Sebirot
Ämnen:
´
Publicerad
2023-05-10
Dela artikel:

Sedan 1970-talet har den europeiska rymdorganisationen ESA hållit uttagningar av astronauter som ska utbildas för kommande uppdrag. Den 23 november i fjol valde ESA ut fem karriärastronauter, elva reservastronauter och en astronaut med funktionshinder. Detta från en kull av mer än 22 500 sökande. Bland reservastronauterna återfinns Marcus Wandt, som till vardags annars är chefstestpilot för Jas 39 Gripen på Saab Aerospace i Linköping. 

De fem karriärastronauterna, Sophie Adenot (Frankrike), Pablo Álvarez Fernández (Spanien), Raphaël Liégeois (Belgien), Marco Sieber (Schweiz) och Rosemary Coogan (Storbritannien), har påbörjat sin ettåriga grundträning vid ESA:s träningscenter, European Astronaut Center, i Köln.

Under grundutbildningen får de lära sig om rymdteknik, rymdutforskning, rymdsystem och operationer samt påbörja rymdvandringar och överlevnadsträning.

Syftet med grundträningen är att skapa en gemensam kunskapsgrund för de utvalda astronauterna, som alla har olika bakgrund. De kommer från flera olika områden exempelvis ingenjör, läkare och pilot. 

Efter grundträningen väntar en så kallad ”pre asignment-training”, som pågår ända fram till att astronauterna blir tilldelade ett uppdrag. Astronauterna får då avancerad utbildning inom specifika områden, som fordon, system, robotik och rymdvandringar. De får också åka till andra astronautcenter, exempelvis till NASA:s Johnson Space Center i Houston, USA.

När astronauterna väl får veta vilka uppdrag de ska vara med på påbörjas en tvåårig uppdragsspecifik utbildning. Den är skräddarsydd för just de uppgifter och experiment som varje astronaut kommer att utföra och den roll de kommer ha på farkosten, till exempel gällande reparation och underhåll.

Så ofta som möjligt kommer astronauterna att få träna med andra astronauter i samma rymdmission. Här handlar det om att lära sig att jobba med varandra och samarbeta i olika roller.

Högre ambitioner ger andra förutsättningar

Ambitionerna att åka till månen och ännu längre ut i rymden gör att astronautträningen förändras.

Europa är med i det internationella månprogrammet Artemis i samarbete med framförallt NASA. Det innebär att astronauter från Europa kommer utgöra besättning i framtida uppdrag inom Artemis. 

På missioner längre ut i rymden, till månen eller Mars, blir träning för att astronauterna ska bli självgående viktigare. De måste ha ett större tekniskt kunnande och ha med verktyg för att analysera och hantera situationer som uppstår. Missioner till månen kommer visserligen att vara kortare än de till ISS, men samtidigt längre i sträcka och här blir det mer fokus på geologiska kunskaper eftersom astronauterna ska utforska månytan.