Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Stenhård fripassagerare

Perceverance har förlorat en fripassagerare, en sten som suttit fast i roverns hjul i över ett års tid. Samtidigt har helikoptern Ingenuity slagit höjdrekord och genomfört sin 50:e flygning.
Stenen i Perceverance hjul
NASA/JPL Caltech
Publicerad
2023-04-24
Dela artikel:

Mars-rovern Perceverance har rullat runt på den rostfärgade planeten i lite över två år. Där borrar den bland annat upp prover som ska analyseras i jakt på spår efter mikrobiellt liv. Så det hör liksom till att rovern bär runt på en del sten, men den har också haft en fripassagerare i över ett år.

I februari förra året (jordtid) kunde Perceverance tekniker på NASA:s Jet Propulsion Laboratory se att en sten lyckats rulla in i ett av roverns ihåliga hjul. Den har sedan följt med under hela det här året då Perseverance åkt över kullar, sanddynor och ökenlandskap. Tillsammans har de färdats cirka 10 kilometer innan det nyligen upptäcktes att stenen till sist fallit ur.  

Många är vi som kan relatera till Perseverance anknytning till stenen. Det kan inte bara vara jag som någon gång plockat upp och burit runt fina, lena, runda eller glansiga stenar i fickan. Kanske har Perseverance bara gjort plats för en ännu finare sten.

Samtidigt rapporterar NASA att helikoptern Ingenuity genomfört sin 50:e flygning på Mars, under vilken den även slog höjdrekord då den nådde över 18 meter. Helikoptern, som togs med som en teknikdemonstration och som byggdes med processorer och kameror för smarta telefoner, har överträffat förväntningarna rejält.

Med hjälp av Ingenuity har man visat att det är fullt möjligt att bedriva forskning på andra planeter med hjälp av flygfarkoster. Redan nu planerar man för nya helikoptrar i den kommande europeiska Mars-expeditionen ExoMars. Det är inom ExoMars man bland annat ska hämta hem proverna Perceverance borrat upp.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen