Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Besättningen till Artemis 2 utsedd

Nu är det klart vilka fyra astronauter som får flyga den första bemannade resan inom Artemisprogrammet. En resa som kommer ta dem runt månen och hem igen.
Besättningen på NASA:s Artemis 2 (från vänster till höger): NASA-astronauterna Christina Hammock Koch, Reid Wiseman (sittande), Victor Glover och den kanadensiska rymdstyrelsens astronaut Jeremy Hansen.
NASA
Besättningen på NASA:s Artemis 2 (från vänster till höger): NASA-astronauterna Christina Hammock Koch, Reid Wiseman (sittande), Victor Glover och den kanadensiska rymdstyrelsens astronaut Jeremy Hansen.
Publicerad
2023-04-04
Dela artikel:

Det var på måndagskvällen svensk tid som den amerikanska rymdstyrelsen NASA tillsammans med den kanadensiska motsvarigheten CSA tillkännagav vilka fyra astronauter som kommer att resa runt månen inom uppdraget Artemis 2. Det första bemannade uppdraget inom det nya stora månprogrammet.

Under en tio dagar lång flygning kommer astronauterna Reid Wiseman (USA), Victor Glover (USA), Christina Hammock Koch (USA) samt Jeremy Hansen (Kanada) att testa rymdkapseln Orions livsuppehållande system och validera tekniken och levnadsmiljöerna för att nå målet att kunna färdas mer kontinuerligt till månen och vidare till Mars inom en nära framtid.

Artemis 2 bygger på den första lyckade flygningen inom Artemisprogrammet som genomfördes i december förra året. Det var en obemannad flygning med samma rutt och mål. Inom kommande Artemis 3 är planen att besättningen även ska landa på månen för första gången sedan 1972.

- Det unika Artemis 2-uppdraget kommer att bygga vidare på det obemannade Artemis I-flygtestet genom att demonstrera ett brett spektrum av raketen SLS- och kapseln Orions funktioner som behövs för uppdrag i rymden bortom omloppsbana, säger Mike Sarafin, Artemis uppdragschef till NASA. Det här uppdraget kommer att visa att Orions kritiska livsuppehållande system är redo att försörja våra astronauter under längre uppdrag framöver och ge besättningen möjlighet att öva på operationer som är viktiga för att Artemis 3 ska bli en framgång.

Besättningen i Artemis 2 kommer att resa 10 300 kilometer bortom månen. Från denna utsiktspunkt kommer de kunna se jorden och månen från Orions fönster, med månen nära i förgrunden och jorden nästan en halv miljon kilometer bort i bakgrunden.

Uppdraget förväntas pågå i drygt tio dagar med en returresa på cirka fyra dagar. Istället för att behöva gasa sig hem med hjälp av motorkraft kommer Orion utnyttja gravitationsfältet mellan jorden och månen, vilket gör att Orion efter sin resa runt månens andra sida helt enkelt kommer att dras tillbaka på ett naturligt sätt av jordens gravitation.

I nuläget planeras uppsändningen av Artemis 2 till november 2024.

Ingen svensk med denna gång

Den svenskamerikanska astronauten Jessica Meir är en av de sammanlagt nio kvinnliga astronauterna hos NASA som utsetts till att ingå i Artemisprogrammet. Det innebär att hon är på kortlista när det kommer till att få göra flygningar inom programmet framöver.

Denna gång utsågs Meir inte att ingå i besättningen då platsen gick till hennes kollega Christina Hammock Koch. Meir och Kock gjorde en gemensam rymdfärd 2019 till den internationella rymdstationen där de bland annat utförde världens första helkvinnliga rymdpromenad. Koch satte under den resan även rekord för den längsta enskilda rymdfärden för en kvinna med sammanlagt 328 dagar i rymden.

Att Meir inte utsågs till denna första bemannade flygning inom Artemisprogrammet skulle i slutändan kunna mynna ut i någonting väldigt bra. Utan att ha insyn i NASA:s uttagningsprocess för besättningar till kommande uppdrag inom Artemis kan vi ändå konstatera att om Meir inte får åka nu kan hon få åka nästa gång och därmed bli historisk som första kvinna på månen. Något som för alltid skulle skriva in henne i historieböckerna.

Artemis 3 är planerad att genomföras under år 2025.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen