Bloggen - Rymdteknik

NASA visar ny rymddräkt för kommande bemannade Artemis-uppdrag

Den första prototypen av NASA:s framtida rymddräkt har presenterats. Den ska bland annat skydda bättre mot eventuella faror och vara mer flexibel för att fler ska kunna bära den. Men vissa delar av designen är fortfarande hemliga.
Rymddräkt
Axiom Space
´
Publicerad
2023-03-22
Dela artikel:

NASA:s stora månprogram Artemis ska under de kommande åren föra människor tillbaka till månen igen. I november förra året bar det av för det första uppdraget inom programmet, Artemis 1, som testade NASA:s nya superraket Space Lunch System (SLS) och rymdfarkosten Orion.

År 2024 är tanken att uppsändningen av Artemis 2 blir av, den första bemannade rymdfärden inom Artemisprogrammet. Artemis 2 ska föra sin besättning hela 430 000 kilometer från jordens yta för att göra en förbiflygning runt månen. Det är längre ut i rymden än någon människa tidigare har varit.

Som en del i detta arbete presenterade NASA nyligen den första prototypen av den nyutvecklade rymddräkten Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), som ska bäras vid den kommande månexpeditionen. Dräkten är utvecklad av Axiom Space, och enligt presentationen som hölls vid Johnson Space Center i Houston förra veckan skiljer den sig avsevärt från sin föregångare.

Förutom en mer strömlinjeformad siluett ska dräkten vara mer flexibel och erbjuda en större variation vad gäller storlek och passform. Målet är att den ska passa en bredare målgrupp av potentiella bärare, och bland annat vara utformad för att passa kvinnor bättre än den tidigare versionen gjort.

NASA beskriver också hur dräkten kommer att vara utrustad med den senaste tekniken och ett ökat skydd mot eventuella faror på månen. Detta inkluderar till exempel bättre livsuppehållande system, tryckplagg och flygelektronik. 

Dräktens exakta utseende förblir dock en hemlighet. Under presentationen visades den upp med ett yttre lager av kolgrått tyg med orangea och blåa streck, avsett att skydda den riktiga designen. Trots detta kunde teamet bakom avslöja att dräkten kommer vara vit, eftersom färgen är optimal för att reflektera det hårda solljuset på månens yta och skydda bäraren från extrem värme.

Om Artemis 2 lyckas kommer uppdraget att bana väg för Artemis 3, vars besättning är tänkt att landa på månen. Det kommer då att vara den första bemannade månlandningen sedan 1972, och första gången någonsin som människan landar på månens sydpol. Det blir dessutom första gången som en kvinna sänds upp för att besöka månen.

Slutmålet med Artemisprogrammet är att etablera en hållbar månbas att använda som språngbräda för människan att i framtiden kunna utforska Mars.