Bloggen - Solsystemet

NASA utforskar vinterlandskapet på Mars

När vintern kommer förvandlas planeten Mars yta till ett isigt landskap med kubformad snö och frost. I det här inlägget samlar vi en rad av NASA:s Mars Reconnaissance Orbiter bästa bilder.
Mars
NASA/JPL-Caltech
Ämnen:
´
Publicerad
2023-03-20
Dela artikel:

Planeten Mars elliptiska bana gör att det tar många månader för vintern att komma till den röda planeten. Ett år på Mars motsvarar ungefär två år på jorden. När vintern väl dyker upp förvandlas Mars yta till en utomjordiskt vacker vintervärld med snö, is och frost.

Mars befinner sig omkring 80 miljoner kilometer längre bort från solen än vår planet. Klimatet är bistert med en medeltemperatur på minus 63 grader Celsius, men kallast blir det vid polerna där det kan bli över minus 120 grader. Stora delar av Mars atmosfär består av koldioxid. I denna miljö bildas mycket små kristaller av koldioxid, som liknar den snö vi har på jorden.

NASA:s rymdfarkoster som befinner sig på Mars eller åker i omloppsbana runt den röda planeten har utforskat vinterlandskapet och hittat både likheter och skillnader jämfört med jorden. Några av dessa beskriver vi här under.

Inga snödrivor

Till skillnad från på jorden förekommer inte några stora drivor av snö på Mars. Ingen region får mer än några meter snö och vanligtvis faller snön över extremt plana områden. Över istäcket skulle det gå att promenera med snöskor, om vi hade möjlighet att besöka planeten. Den som skulle vilja åka skidor skulle dock behöva gå in i en krater eller upp på en klippa, där snö kan byggas upp på ett sluttande plan.

Olika varianter av snö

Det finns två olika typer av snö på Mars: vattenis och torris (koldioxid). Eftersom luften på Mars är så tunn och temperaturerna så låga förgasas den snö som består av vatten innan den ens rör marken, utan att passera flytande form. Torrisen däremot når faktiskt marken.

Kubiska snöflingor

För alla kristaller gäller samma princip: hur atomerna är ordnade bestämmer formen. Snöflingor på jorden har alltid sex sidor på grund av det sätt som vattenmolekylerna binds samman.

Koldioxiden, som binder molekylerna i torrisen, har alltid fyra sidor vid frysning. Därför vet forskarna att flingor av torrissnö på Mars måste vara kubformad. Tack vare instrumentet Mars Climate Sounder har forskarna också kunnat slå fast att snöflingorna på Mars är väldigt små, mindre än bredden på ett människohår.

Frost över hela planeten

Både vatten och koldioxid kan bilda frost på Mars. Dessa två typer av frost är betydligt mer vanligt förekommande än snö.

Frosten på Mars upptäcktes på 1970-talet, när NASA:s rymdsonder Viking 1 och Viking 2 skickades till planeten. NASA:s rymdfarkost Odesssy, som sändes upp 2001 för att gå i omloppsbana kring den röda planeten, lyckades observera frost som bildades under natten för att sedan förgasas i morgonsolen.

Gejsrar och märkliga formationer vid vinterns slut

Vinterlandskapet på Mars är kanske som allra mest fantastiskt i slutet av vintern, då isen börjar tina och förgasas ut i atmosfären. Spektakulära och vackra former skapas då, som liknats med allt från spindlar eller stekt ägg till schweizerost.

När solljus värmer upp gasen under den genomskinliga isytan på Mars, som till slut spricker, kan det också bildas gejsrar. Kunskapen om dessa kan hjälpa forskare att lära sig mer om hur vindarna rör sig på den röda planeten.

Bilder på Mars i vinterskrud

Sanddyner på Mars
NASA/JPL-Caltech/UArizona

I november i fjol tog kameran HiRise, som kretsar kring Mars på rymdfarkosten Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), bilder på sanddynerna på Mars yta. Bilderna används för att övervaka hur frosten avtar och smälter på Mars yta under slutet av vintersäsongen. Sanddyner finns i en mängd olika former och storlekar på Mars, men denna typ av väldefinierade cirklar är ovanliga. 

Frostade sanddyner

Frostiga sanddynor på Mars
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Frostiga sanddynor på Mars
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

HiRISE fångade dessa "megadunes", även kallade barchans. Koldioxidfrost och is har bildats över sanddynerna under vintern. När den börjar förgasas under våren avslöjas den mörkare färgade sanden. Dessa bilder togs strax efter vintersolståndet. Frosten här är en blandning av koldioxidis och vattenis och kommer att försvinna om några månader när våren kommer.

Krater med frost

Frostig krater
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

HiRISE fångade också den här bilden av kanten på en krater mitt i vintern. Kraterns sydvända sluttning, som får mindre solljus, har bildat fläckig, ljus frost, sett i blått i denna bild.  

Vårfläktar och polygoner

Vårfläktar och polygoner
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Här har vattenis frusit i jorden har delat marken i polygoner. Genomskinlig koldioxidis gör att solljus kan skina igenom och värma gaser som flyr genom ventiler och släpper ut plymerav mörkare material på ytan, visas som blått i denna färgmättade bild.