Bloggen - Bemannad rymdfart

Kan månhopp hålla astronauter i trim?

I filmerna från den första månlandningen ser det nästan komiskt ut när astronauterna studsar runt på månens yta. Men att hoppa runt på månen kan också vara ett svar på ett av de stora problemen med bemannade rymdfärder: hur astronauterna ska hålla sig i trim.
Astronaut John W. Young, befälhavare för Apollo 16:s månlandningsuppdrag, hoppar från månytan när han hyllar USA:s flagga vid landningsplatsen Descartes under den första extravehikulära aktiviteten på Apollo 16.
NASA
Astronaut John W. Young, befälhavare för Apollo 16, hoppar från månytan under uppdragets första promenad.
Ämnen:
´
Publicerad
2023-03-30
Dela artikel:

Programmet ”Movement in low gravity environments” (MoLo) simulerar månens gravitation, som kallas hypogravitation, på jorden för att undersöka hur mänskliga kroppar anpassar sig till en tillvaro på månen. Ett team av experter inom rymdmedicin vid ESA:s European Astronaut Center i Köln, Tyskland, undersöker nu hur hopp på månen kan hjälpa till att upprätthålla, och till och med växa friska ben och muskler.

Men hur kan man simulera minskad gravitation på jorden?

MoLo-programmet har flera faser där flera metoder testas. I den första fasen användes ett renoverat ventilationsschakt i en av ESA:s markbaserade anläggningar. En 17 meter hög påle förseddes med ett bungeejump-rep, vilket gjorde att en person kunde hoppa upp till sex meter i simulerad hypogravitation. Det tillät forskarteamet att undersöka rörelsen och dess biomekanik.

I den andra fasen gjorde man en parabolisk flygning för att studera effekterna av hypogravitation på människans balans. Under flygningen påverkas alla kroppsdelar lika mycket av förändringarna i gravitationen, vilket gör det möjligt att undersöka påverkan på de fysiologiska system som hjälper oss att upprätthålla balansen.

Om studien skulle avslöja att balansen försämras vid minskade gravitationsnivåer kan resultaten hjälpa forskarna att hitta motåtgärder för att förhindra fall och balansproblem på månen.

Ett litet hopp för en astronaut

Ben är mycket känsliga för mekaniska krafter. På jorden genererar vi bentillväxt genom att gå, men denna effekt försvinner under mikrogravitation så som på den internationella rymdstationen (ISS). I framtida faser av MoLo-programmet ska forskarna testa om hopp med låga belastningsnivåer kan genomföras på ISS för att undersöka om det kan främja ben- och muskeltillväxt på lång sikt.

Forskarna vet ännu inte heller om månens gravitation är tillräcklig för att upprätthålla musklernas och skelettets integritet, men tillskillnad från ISS kan astronauterna gå runt på månens yta. Det innebär att det är möjligt att få någon form av motion från dagliga uppgifter, och att hoppa kan därför vara ett sätt att komplettera den dagliga motionen utan att det kräver någon extra utrustning.

Forskargruppen arbetar även för att göra ytterligare tester på jorden. De är involverade i utvecklingen av ett avlastningssystem på anläggningen LUNA som drivs av ESA och German Aerospace Center. Avlastningssystemet ska bestå av ett upphängningssystem som ska användas för att simulera en rymdpromenad på månens terräng.

Resultatet av MoLo-programmet kommer att ha en direkt inverkan på framtida bemannade rymdresor, men kan enligt forskargruppen även bidra till framsteg inom det medicinska området på jorden som vid rehabiliteringsprocesser efter en stroke eller operation.