Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Marsrovern Perseverance blir meteorolog

Perseverance har lämnat sin första detaljerade väderleksrapport från Mars. Marsvädret är turbulent och varierande vid landningsplatsen i Jezero-kratern, rapporterar rovern. Rapporten ger viktiga insikter för framtida marsuppdrag.
Perseverance som meteorolog
NASA/JPL
Publicerad
2023-02-03
Dela artikel:

NASA:s marsrover Perseverance är försedd med många olika vädersensorer som kollektivt kallas för Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA). De är placerade på roverns nacke och kropp, och vissa även inuti roboten.

Nu har en forskargrupp släppt MEDA:s första väderleksrapport som sträcker sig över 250 marsdagar, som är runt 40 minuter längre än dagarna här på jorden. Mätningarna visar en förvånandsvärd dynamisk atmosfär nära Mars yta.

MEDA mäter rutinmässigt Mars lufttemperatur på fyra olika höjder. Instrumentet har också två vindhastighetssensorer, och sensorer som mäter damm, strålning, luftfuktighet och lufttryck.

Väderleksrapporten som släppts spänner över Mars norra halvklot, från våren till försommaren, och fokuserar på det atmosfäriska ytskiktet, det vill säga det nedre lagret av atmosfären som är i kontakt med planetens yta.

Den genomsnittliga temperaturen i Jezero-kratern är isiga minus 55 grader. Temperaturen varierar mellan dag och natt, mellan minus 50 och minus 60 grader. Lufttrycket har också varierat över tid, dagligen och även på säsongsbasis. Skiftningarna över säsongerna uppstår när koldioxidfrosten vid polerna blir till gas i de varmare temperaturerna under försommaren, vilket stärker den tunna atmosfären.

MEDA har även mätt en daglig vindcykel. Runt middagstid kommer kraftiga sydostliga vindbyar på 25 meter per sekund. På eftermiddagen är vindarna svagare, runt sju meter per sekund. Vindriktningen vänder på natten, och mellan klockan 04.00 och 06.00 lokal tid uppmättes ingen vind alls. Perseverance har också tidigare upptäckt stora virvelvindar, som mäter upp till 100 meter i diameter.

Att förstå Mars atmosfär handlar inte bara om vetenskaplig nyfikenhet. Perseverance har samlat tio markprover under sin tid på planeten. Provbehållarna står på marken och utsätts ständigt för väder och vind, och kommer att fortsätta utsättas under många år till. Det framtida uppdraget att hämta hem behållarna till jorden är just nu är planerat att landa på Mars först 2031.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen