Nicole försenar Artemis 1 hero

Nicole försenar Artemis 1

På måndag skulle Artemis 1 äntligen sändas upp efter flera förseningar. Men den tropiska stormen Nicole har fått NASA att skjuta på uppsändningen minst två dagar.
SLS på startrampen
NASA/Jason Parrish
Den stora SLS raketen som ska användas inom Artemis 1 blir stående på marken ett tag till.
Publicerad
2022-11-11
Dela artikel:

Vädrets makter har inte varit på NASA:s sida på sistone. I september fick rädslan för orkanen Ian NASA att skjuta på uppsändningen av Artemis 1 till 14 november. Nu är det i stället den tropiska stormen Nicole, som förväntas utvecklas till en orkan, som får NASA att skjuta på uppsändningen minst två dagar. Ny prognos är 16 november.

Innan väderproblemen var det problem med en temperatursensor och en läcka i bränsleledningen, som ledde till förseningar. Den 16 november kan det därför bli fjärde gången gillt för Artemis 1, som ska gå i omloppsbana runt månen med sin obemannade kapsel. 

Artemis 1 är första steget i NASA:s Artemisprogram, som har som mål att för första gången på över 50 år skicka människor till månen. Därefter väntar Artemis 2, som ska göra en bemannad färd utan att landa på månen, och Artemis 3, som ska landa på månen med besättning. Senaste gången en bemannad expedition gjordes var under Apollo 17-uppdraget 1972.  

SLS-raketen och rymdfarkosten Orion anlände till uppskjutningsrampen 39B vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida fredagen den 4 november. NASA har nu tagit beslut om att rymdfarkosten ska få stanna på uppskjutningsrampen trots det kommande ovädret.    

Prognoser från National Hurricane Center förutspår att stormen kommer att förstärkas till en orkan innan den når kusten söder om Kennedy Space Center i början av den 10 november. Men SLS är klassad för att motstå vindar på upp till 137 kilometer i timmen och orkanen anses inte bli tillräckligt stark för att skada fordonet. Därför menar man att det säkraste alternativet är att säkra rymdfarkosten vid plattan.  

Som en förberedelse för stormen har SLS och Orion stängts av och utrustningen säkrats samtidigt som skräp i omgivningen, som kan flyga runt i stormen, har plockats bort. Raketen är designad för att motstå kraftiga regn vid uppskjutningsrampen och bland annat har rymdfarkostens luckor säkrats för att förhindra vatteninträngning.

När orkanen bedarrat är teamen på Kennedy Space Center redo att återuppta arbetet och göra inspektioner för att bedöma statusen för raketen och rymdfarkosten så snart som möjligt. Nästa tvåtimmarsfönster för att sända i väg rymdfarkosten öppnar 01.04 den 16 november lokal tid (07.04 svensk tid). Om det behövs har NASA en reservmöjlighet lördagen den 19 november. Skulle inte heller detta fungera siktar NASA in sig på 25 november. Nästa lanseringsperiod därefter börjar den 9 december och pågår till och med den 22 december. 

Den som väntar på något gott väntar som bekant inte för länge. Förhoppningen är att NASA kommer lyckas med den historiska uppsändningen i år. När den väl är uppe kommer den få stor betydelse för utforskningen av rymden. Tanken är att etablera den första långsiktiga närvaron på månen och med innovativ teknik utforska mer av månens yta än någonsin tidigare.  

Denna kunskap ska sedan användas för att ta nästa gigantiska steg: att skicka de första astronauterna till mars.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen