Bloggen - Astronomi

Juno delar sin första bild av ismånen Europa

Rymdsonden Juno har passerat Jupiters måne Europa, och ger oss den första närbilden på över två decennier. Europas komplexa och istäckta yta visas nu för första gången i högupplösta bilder, som bidrar till unik forskning.
Europa Juno
NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS bildbehandling av Björn Jónsson CC BY-NC-SA 2.0
Europa fotad av rymdsonden Juno.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-10-07
Dela artikel:

NASA:s rymdsond Juno har legat i omloppsbana runt Jupiter sedan 2016, och har försett forskare med mätningar av planetens komposition, gravitationsfält och magnetiska fält. Officiellt har Juno avslutat sitt uppdrag att studera planeten på nära håll, men NASA beslutade under 2021 att förlänga det.

Den 29 september passerade den soldrivna sonden ”nära” månen Europa, på ett avstånd av runt 352 kilometer från månens yta, och har nu fört över den första bilden till jorden.

”Nära” observationer av en ismåne

För att det ska räknas som en nära förbiflygning måste farkosten passera inom 500 kilometer från himlakroppens yta, och detta är bara den tredje nära passagen av Europa hittills. Det är också den närmaste observationen av månen sedan januari år 2000, när NASA:s farkost Galileo passerade runt 351 kilometer från Europas yta.

Europa är den sjätte största månen i solsystemet, och den är bara något mindre än jordens egen måne. Forskare tror att det flera kilometer tjocka istäcket på Europas yta gömmer ett salt hav, vilket väcker frågan om det där kan finnas rätt förhållanden för liv.

Europa Juno
NASA/JPL-Caltech/SwRI

Junos första närbild av Europa visar den del av månens yta som ligger strax norr om ekvatorn. Tack vare den höga kontrasten mellan ljus och mörker som uppstår nära månens nattsida är det lätt att se ojämnheter i terrängen. Vi ser höga, skuggkastade block, medan ljusa och mörka åsar och dalar kröker sig över ytan. Den avlånga gropen nära nattsidan av månen skulle också kunna vara en nedbruten nedslagskrater.

Den nya data om Europas geologi som Junos observationer ger oss kommer att gynna framtida uppdrag till den avlägsna månen. Däribland finns NASA:s planerade Europa Clipper, som är planerad för uppsändning under 2024. Den ska studera månens atmosfär, yta och insida, med målet att avgöra om det finns områden under Europas isar där liv kan frodas.

Även den europeiska rymdsonden JUICE (Jupiter Icy Moon Explorer) ska studera Europa som en del av sitt uppdrag. JUICE bär på instrument från Institutet för rymdfysik och har en planerad uppsändning nästa år.

En snabb visit

Data från Juno kommer att ge mycket till forskningen. Men faktum är att rymdfarkosten bara hade ett fönster på två timmar för att samla in den. Farkosten rusade förbi månen med en relativ hastighet på cirka 23,6 kilometer i sekunden. Utöver bilder har Junos många instrument samlat in mängder av data när den passerade månens isiga skorpa. Den har samlat in värdefulla data om Europas struktur, insida, ytkomposition och jonosfär, såväl som data om månens interaktion med Jupiters magnetfält.

De bilder som Juno tagit av Europa är de mest högupplösta hittills, och visar runt en kilometer per pixel. Nu ska de jämföras med bilder från tidigare uppdrag för att se om och hur Europas yta har förändrats över de senaste 20 åren.

Förhoppningen är att hitta områden där det kan finnas fickor av flytande vatten under isskorpan.

Juno flyger vidare

Den nära förbiflygningen har justerat Junos bana, och har minskat den tid det tar för sonden att kretsa kring Jupiter från 43 till 38 dagar. Förbiflygningen är Junos andra möte med en så kallad Galileisk måne, det vill säga de fyra månar som upptäcktes och döptes av Galileo Galilei. Dessa är Io, Europa, Ganymedes och Castillo, vilket också är Jupiters största månar.

Juno passerade månen Ganymedes i juni 2021, och kommer att passera Io, den mest vulkaniska himlakroppen i solsystemet, under 2023 och 2024.