Bloggen - Rymdkultur

Good Night Oppy

Följ med på resan om Mars-rovern Opportunity och dess tvillingsyster Spirit i den nya dokumentären Good Night Oppy som har premiär den fjärde november.
Opportunity
NASA/JPL
Ämnen:
´
Publicerad
2022-10-21
Dela artikel:

I dokumentären Good Night Oppy får vi följa den lilla Mars-rovern, eller strövaren, Opportunity och dess tvillingsyster Spirit under sin resa till Mars och de följande åren på den röda planeten. Opportunity hade i uppdrag att undersöka om det någonsin funnits vatten på Mars yta och trots att uppdraget var designat för lite över tre månader, klarade sig ’Oppy’ nära femton år. De vetenskapliga- och tekniska bedrifter som Spirit och Opportunity lyckades med ligger till grund för de efterföljande strövarna som skickats till Mars där Perceverance är den senaste och mest avancerade.

Det är Amazon Prime som ligger bakom filmen och till sin hjälp har de bland annat haft George Lucas specialeffektsföretag Industrial Light and Magic. I en fin blandning av dokumentärt material vävs därmed en animerad historia in om berättelsen kring Spirit och Opportunitys resa på Mars. Robotbilarna förkroppsligas och man får en genuin koppling till dem, likt deras ingenjörer verkar haft under hela tiden de arbetat med dem.

NASA:s Jet Propulsion Laboratory, JPL, har öppnat arkiven och givit filmskaparna tillgång till unikt material till dokumentären. Vi som publik får allt återberättat av ingenjörerna som var med redan från början och det är detta som är den stora behållningen med filmen. För dem var Opportunity och Spirit mer än bara ett par mekaniska ting, de blev som familjemedlemmar och hela karriärer byggdes på att först ge dem liv och sedan se dem lyckas med sitt uppdrag.

Flera år innan de två tvillingströvarna sändes upp mot Mars i juni och juli år 2003 hade initiativtagarna till projektet redan arbetat med ansökan och de vetenskapliga instrumenten. Spirit slocknade år 2011 och få var kvar när det sista meddelandet kom från Opportunity i juni 2018, 5498 dagar efter landningen på Mars, men för de som var satte det verkligen punkt för en era och ett fantastiskt uppdrag.  

Filmen distribueras i Sverige av Folkets hus och parker och har premiärvisning den 4 november på Biograf Spegeln i Malmö.

Med hjälp av Spirit och Opportunity har man bland annat funnit att Mars för länge sedan var betydligt fuktigare. Förhållandena på Mars kunde ha upprätthållit mikrobiellt liv, om något sådant existerade, och man tror efter upptäckterna att Mars måste haft hav på sin yta.