Bloggen - Astronomi

18-åring bygger universum i Minecraft

En 18-åring i USA har skapat hela det kända universum i ett datorspel. Efter två månader av hårt arbete visar han upp solsystem, galaxer, svarta hål i Minecraft.
Universum Minecraft
NASA/JPL-Caltech
Bakgrundsbilden visar den sjärnbildande nebulosan W51, en av de största stjärnfabrikerna i Vintergatan.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-10-19
Dela artikel:

Christopher Slayton är en långvarig fantast av det familjevänliga spelet Minecraft. Det är ett äventyrs- och byggdatorspel där spelaren får utforska och omvandla en värld byggd av kubikmeterstora block.

Spelet är väldigt öppet, och spelaren kan göra i princip vad hen vill med sin värld. Många bygger slott, klippor och hela städer med blocken, men Christopher Slayton ökade insatsen och skapade hela det kända universum. Han har nu delat det spektakulära resultatet på YouTube.

Vad är universum?

Man tror idag att universum är runt 13,8 miljarder år gammalt. Den siffran har forskare kommit fram till genom att mäta åldern på de äldsta stjärnorna, och i vilken hastighet universum expanderar.

Jorden är en del av universum, såväl som alla andra planeter och deras månar. Vintergatan är bara en av miljoner galaxer i det kända universum, som inkluderar hela rymden och all materia och energi som rymden innehåller. Universum inkluderar även tiden själv, och såklart också oss människor.

Man kan kort säga att universum är allt, och att bygga det i ett spel som baseras på block är inte utan sina utmaningar. Det blev Christopher Slayton varse när han med hjälp av sin dator började bygga svarta hål, stjärnor och galaxer.

Att bygga i galaktisk skala

Minecraft är inte ett traditionellt rymdspel i någon mening. Men Christopher Slayton har förvandlat det till ett fantastiskt rymdutforskningsspel med hjälp av så kallade mods. Mods är kort för modification, vilket innebär att man redigerar eller ändrar strukturen, syntaxen eller koden för ett spel.

Christopher Slayton stötte på sitt första problem när han försökte återskapa de mörka och ljusa sidorna av planeter, som exempelvis jorden, i ett spel som inte har en ljuskälla. Han löste det genom att manuellt placera in ljusa och mörka block i en process som tog honom dagar att färdigställa. Han upptäckte sedan nya utmaningar när det kom till planeter med ringar, så som Saturnus.

- Det tog mig en hel dag bara att placera och hitta rätt lutning för ringarna, förklarar han i sin YouTube-video.

Att bygga i galaktisk skala pressade Minecraft-fantasten till sina gränser. För att se jorden från ett avstånd gav sig Christopher Slayton ut för att fallskärmshoppa, och han använde sig senare av avancerad matematik för att återskapa kontinenterna på en planet exakt.

Till slut hade han byggt solstormar, återskapat det berömda fotografiet Skapelsens pelare i Örnnebulosan, och skapat flera andra strukturer i galaktisk skala. Hela bygget är skalenligt, vilket i sig medförde flera tekniska utmaningar att övervinna. Men det stora avslöjandet i slutet av videon visar en sann resa som känns som att du flyger genom galaxer.

Pillars of creation
NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Dessa höga pelare av kosmiskt damm och gas sitter i hjärtat av Örnnebulosan. Bilden är tagen av Hubble, och har fått namnet Skapelsens pelare. Den visar en del av ett aktivt stjärnbildande område i nebulosan.

Christopher Slayton har nu över 260 000 följare på YouTube. Med tiden hoppas han kunna dela fler berättelser genom Minecraft, och prova på projekt som att bygga ett multiversum, ett metaversum och flera dimensioner.

Minecraft utvecklades först av svensken Markus Persson, och sedan av företaget Mojang som han även grundade. Den fullständiga versionen av spelet, som nu har mer än 141 miljoner aktiva användare världen över, släpptes i november 2011.