Bloggen - Astronomi

På jakt efter objekt från yttre rymden

Ett objekt från den interstellära rymden, det vill säga från utifrån vårt solsystem, tros ligga på havsbotten utanför Papua Nya Guinea. Återfinns det är det första gången forskarna får möjlighet att studera ett så sällsynt objekt på nära håll.
Meteor
Wikimedia
Ämnen:
´
Publicerad
2022-08-11
Dela artikel:

Året var 2014 då en amerikansk militärsatellit fångade upp ett objekt som föll genom jordens atmosfär. Storleken var inte speciellt imponerande, ungefär en halv meter i diameter, men hastigheten i vilken den dök mot planetens yta var desto mer häpnadsväckande. Den rörde sig så fort att forskare i efterhand räknat ut att meteoriten troligtvis härstammar från den interstellära rymden. Det vill säga att den inte legat i omloppsbana runt solen innan den träffade jorden, utan att den kommer från någonstans utanför vårt solsystem.

Det har dock varit svårt att bekräfta mätningarna på grund av den amerikanska försvarsmakten. Satelliten som observerade objektet är nämligen en spionsatellit vars specifikation är hemlig och som dessutom har en medveten felmarginal i sina data som bara militären känner till. Det har alltså inte gått att lita på observationen fullt ut. Tills i våras.

I april gick till slut US Space Force ut med en skrivelse som slog fast att objektet haft så pass hög hastighet som forskarna trott och att den slagit ner i havet utanför Papua Nya Guinea.

Nu hoppas studenten Amir Siraj och professorn Avi Loeb från Harvard universitetet, vilka hittills har forskat på objektet, att kunna återfinna eventuella fragment från meteoriten på havsbotten. Med största sannolikhet brann det mesta av meteoriten upp under inträdet i jordens atmosfär, men även en liten skärva av objektet skulle innebära fantastiska data för rymdforskare runt om i världen. Om det visar sig att den här meteoriten härstammar från den interstellära rymden skulle det vara blott det tredje kända objektet därifrån någonsin och det första som man vet slagit ner på jorden.

Hur det ska gå till att återfinna fragmenten är ännu oklart. Troligtvis är meteoriten magnetisk och därför lutar det åt att söka efter den med hjälp av en stor magnet dragen bakom en båt. Man har bara kunnat begränsa området till 10x10 kilometer, så det lär ta ett tag.

Bilden visar inte den aktuella meteoren.