Svenska vinnare i prestigefyllt rymdkonstprojekt hero

Svenska vinnare i prestigefyllt rymdkonstprojekt

Svensk konst får åka till månen ombord på den europeiska rymdorganisationen ESA:s servicemodul inom månprogrammet Artemis. Det är studenter från Forsbergs som valts ut som ett av två bidrag efter en internationell tävling.
Illustration av multinationell besättning på månen
Ziba, Filip, Måns och Edvard
Ett av två vinnande bidrag i tävlingen Art for Artemis. Bilden gjordes av Ziba Artystone, Filip Fernström, Måns Rydh, och Edvard Norman som studerar på Forsbergs reklamskola i Stockholm.
Publicerad
2022-06-28
Dela artikel:

Artemis är vår generations stora månprogram, uppföljaren till Apolloprogrammet som pågick mellan åren 1961 och 1972. Målet med programmet är att åter sätta människan på månen och detta görs i ett brett samarbete mellan de amerikanska och europeiska rymdorganisationerna samt en rad andra internationella partners.

Inom programmet kommer en hel flotta av olika raketer och moduler att tas fram. NASA har bland annat byggt den kraftigaste bärraketen någonsin (Space Launch System) och ovanpå den kommer den så kallade Orion-kapseln att placeras. Orion består av en besättningsmodul, byggd av amerikanska Lockheed Martin, samt en servicemodul tillverkad av franska Airbus genom den europeiska rymdorganisationen ESA.

För inte så länge sedan kunde det sista stora testet genomföras av alla delar som ingår i Artemis 1, jungfrufärden, och nu väntar hela rymdvärlden med spänning på om Artemis 1 kan komma att flyga senare i sommar.

Artemisprogrammet är uppdelat i olika uppdrag, Artemis 1, 2, 3 och så vidare. Det första fungerar som ett grundtest av all teknik där Orion sänds upp för att runda månen innan hemfärd. Först i Artemis 3 kommer det finnas besättning ombord på Orion och Artemis 5 kommer vara då man för första gången på över 50 år ska försöka placera människor på månens yta.

I projektet Art for Artemis skickade design- och multimediastudenter från hela Europa in konstverk som fick tävla om att pryda den europeiska servicemodulen under Artemis 3. Bland de tjugofyra bidragen från åtta skolor har en jury valt ut två verk som kommer pryda utsidan av Orion under sin färd till månen. Ett av dessa bidrag kommer från studenterna Ziba Artystone, Filip Fernström, Måns Rydh, och Edvard Norman som studerar på Forsbergs reklamskola i Stockholm.

- När vi gjorde vår efterforskning för Art for Artemis-projektet ville vi införliva ett element av tid, gemenskap och samarbete, samtidigt som vi ville inspirera alla som ser vårt verk, och därmed förhoppningsvis den yngre generationen av framtida rymdforskare, säger Ziba Astyrstone när ESA frågar vad som inspirerade studenterna från Forsbergs till att göra just den här bilden.

Läs en längre intervju med studenterna här

De två vinnande bidragen i Art for Artemis
Airbus

De båda vinnande bidragen på display hos Airbus.

Vi på Rymdstyrelsen är såklart jätteglada över att vi har så duktiga rymdinspirerade studenter. 

Det andra vinnande bidraget kommer från Tessa Kugel från den franska konstskolan the Beaux Arts de Paris.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen