Bloggen - Bemannad rymdfart

Första privata flygningen till den internationella rymdstationen

Idag, den 8 april, planeras den första privatfinansierade flygningen till den internationella rymdstationen av det amerikanska rymdföretaget Axiom Space. Trots att Axiom Space är nya i rymden finns dock inte mycket med resan som skiljer sig från det vanliga.
Bild på besättningen
Chris Gunn/Axiom
Från vänster: Larry Connor, Mark Pathy, Michael López-Alegría och Eytan Stibbe.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-04-08
Dela artikel:

Rymdföretaget Axiom Space grundades år 2016 av två rymdveteraner med bred erfarenhet av att arbeta för och med den amerikanska rymdstyrelsen NASA. Det yttersta målet med Axioms verksamhet är att bygga världens första privatfinansierade rymdstation. På väg mot målet har de bland annat vunnit ett kontrakt med NASA, år 2020, om att få utveckla och bygga en kapsel kapabel att docka med den internationella rymdstationen ISS. Samma år annonserade de att de skulle genomföra den första privatfinansierade flygningen till ISS i samarbete med SpaceX.

Nu är alltså dagen kommen för denna, på ett sätt, historiska flygningen som fått namnet Ax-1. Såväl raketen som kapseln och dess flygkapten har väldokumenterad erfarenhet av rymdfärder, det som är speciellt är att pengarna den här gången inte kommer från någon stat utan från några välfyllda privata fickor.

SpaceX kommer använda en av sina Falcon 9 raketer ovanpå vilken de placerat en kapsel av typen Dragon. Den specifika raketen gör sin femte flygning och kapseln sin tredje. Kaptenen ombord är den före detta NASA-astronauten Michael López-Alegría som gjort fyra flygningar tidigare och har därigenom samlat på sig över 257 dagar i rymden och han har även rekordet för flest antal timmar på rymdpromenad, nämligen 67 timmar och 40 minuter fördelade på 10 tillfällen. Det är den övriga besättningen som är speciell då den består av de tre entreprenörerna och multimiljonärerna Larry Connor (USA), Eytan Stibbe (Israel) och Mark Pathy (Kanada). Dessa tre betalar för sin biljett till rymdstationen och skriver således historia.

Äventyret kommer pågå i tio dagar och besättningen kommer att delta i mer än tjugofem olika studier som genomförs på stationen. Utöver detta är syftet att inspirera till flera privata rymdfärder och satsningar på rymdbranschen.

SpaceX siktar på uppsändning idag fredag den 8 april från det Launch Complex 39A (LC-39A) vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida. Fönstret för uppsändningen öppnas klockan 17:17 svensk tid, med ett reservalternativ lördagen den 9 april klockan 16:54. Allt kan följas live via SpaceX hemsida där sändningen startar ett par timmar innan avfärd.