Bloggen - Rymdteknik

Nu kommer de första bilderna från James Webb

Nu är de snart här, de första bilderna från James Webb-teleskopet. NASA publicerar dem senare under fredagskvällen, men säger samtidigt att världen inte ska förvänta sig några spektakulära foton.
Spegeln i renrum
NASA/Chris Gunn
Ämnen:
´
Publicerad
2022-02-11
Dela artikel:

James Webb nådde sin slutdestination den 24 januari, efter har färdats i runt en månad och 1,5 miljoner kilometer. James Webbs huvudsakliga observationer kommer inte att inledas förrän om några månader, men redan nu har teleskopet tagit sina första bilder.

I blickfånget stod den sollika stjärnan HD 84406, som återfinns i stjärnbilden Stora björnen.

Världen är så klart förväntansfull, men NASA har varit noga med att sänka förväntningarna och har vid flera tillfällen sagt att bilderna inte kommer att likna de spektakulära bilder som tagits av andra teleskop.

Målet med fotograferingen av HD 84406 är inte heller att producera imponerande bilder. I stället är det en del i arbetet med att kalibrera den 25 kvadratmeter stora huvudspegeln. För att huvudspegeln ska fungera som det är tänkt måste de 18 guldpläterade hexagonerna matcha varandra exakt.

- Kom ihåg att vi inte bara använder en spegel för att titta på den här stjärnan; vi har 18 speglar, som var och en inledningsvis vinklades mot olika delar av området. Det innebär att vi i realiteten har 18 olika kopior av stjärnan. Vi kallar dessa segmentbilder. Beroende på startpositionen hos speglarna kan det ta många försök innan vi hittar de 18 olika segmenten i en och samma bild, skriver NASA på sin blogg, där också bilderna kommer att publiceras vid 16.30 under fredagskvällen.

Syftet med den första fotograferingen är att lokalisera HD84406 på samtliga bilder för att sedan stapla bilderna på varandra för att sedan kunna kalibrera de 18 hexagonerna till ett och samma spegelsystem. NASA tar ett exempel:

- Om Webbs huvudspegel var lika stor som USA, så skulle varje spegelsegment vara lika stort som Texas. Teamet skulle sedan vara tvunget att placera de olika Texasstora segmenten högst fyra centimeter från varandra, skriver NASA i sin blogg, där processen är beskriven i detalj.

Samtidigt pågår även arbetet med att kyla ned instrumenten ombord på James Webb. Den stora solskölden skyddar dem både från direkt solljus och det solljus som reflekteras av månen och jorden. Processen fortsätter sedan tills teleskopets instrument ombord når en stadig temperatur. Dessutom måste både energin som passerar genom solskölden och den värme som genereras av instrumenten ombord vara i exakt balans med värmen som James Webb släpper ut i rymden.

När kalibrering och nedkylning är färdigt kan James Webb inleda sitt huvudsakliga uppdrag, att utforska kosmos. Enligt NASA ska kalibreringen av huvudspegeln vara klar runt den 24 april, och då ska James Webb kunna producera betydligt bättre bilder.

- Jag brukar tänka så här: just nu har vi har 18 speglar som är som små primadonnor. Alla gör sin egen grej, sjunger sin egen sång i sin egen tonart. Vi måste får dem att arbeta tillsammans som en kör, och det är en metodisk och mödosam process, säger James Webb-forskaren Jane Rigby till NASA.