Bloggen - Astronomi

Stjärnklar sensommarhälsning

Rymdbloggen är tillbaka efter sommaruppehållet med stjärnor i alla dess slag. Stjärnfall, stjärnfarkoster och stjärnor i radio.
Stjärnspår
A. Duro/ESO
Stjärnspår fångade över den Chilenska natthimlen.
´
Publicerad
2021-08-09
Dela artikel:

Meteorregnet Perseiderna inträffar en gång per år, med start kring den 10 augusti. Vid den här tiden passerar jorden svansen från kometen Swift-Tuttle som ligger i omloppsbana kring solen. Kometen har en omloppstid på 133 år i en oval bana. När den är som närmast solen är den ungefär lika nära solen som jorden vilket gör att den värms upp och lämnar efter sig ett moln av stoft och grus innan den återigen far ut vidare i rymden. När kometen kommit lite längre ut än Pluto, precis på gränsen av vårt solsystem, vänder den och börjar om sin resa igen. Det är denna interplanetära grushög i tyngdlöshet som jorden passerar genom varje år vid samma tidpunkt på sin färd runt solen. För oss nere på marken märker vi det genom en mängd stjärnfall på himmelen under framförallt ett par dagars tid. Som mest kan man se uppemot 60 meteorer i timmen brinna upp i atmosfären om man har tur.

I år har Perseiderna sin kulmen den 11 augusti men man kan se meteorregnet under fler dagar än så. Det enda som krävs är att gå ut när det är mörkt och titta mot norr. Mest aktivitet finns i närheten av stjärnbilden Perseus men Cassiopeja, som ligger på ungefär samma plats, kan vara lättare att hitta med sin distinkta M form.

Andra stjärnor på augustihimlen

Igår, den 8 augusti, sommarpratade den amerikansk-svenska stjärnastronauten Jessica Meir i Sveriges Radio P1. Meir talar om hur sina 205 dagar ombord på den internationella rymdstationen, ISS, och den väg hon vandrat för att ta sig dit. På vår sida om Jessica Meir kan man läsa mer om hennes uppdrag och den forskning hon utförde på stationen.

En annan som är en riktig stjärna på sitt jobb är entreprenören, rymdnörden och grundaren av SpaceX, Elon Musk. Han gladdes nyligen över att en prototyp av landaren Starship för första gången monterats på bärraketen Falcon Heavy. Detta är ett steg mot en kommande provflygning av den kompletta raketen som NASA valt ut till att landa nästa människa på månen. Raketen mäter ungefär 120 meter från topp till botten och är därför världens längsta raket.

Rymdentreprenören Richard Branson, som ligger bakom företaget Virgin Galactic, har också goda nyheter. Branson blev en av de första människorna som i somras genomförde en kommersiell privat färd ut i rymden. Nu meddelar företaget att man kommer släppa biljetter till resor under 2022. Prislappen för den billigaste stolen kommer landa på cirka 450 000 dollar eller närmare 4 miljoner kronor.

Tankar på rymdturism och en mer privatiserad rymdsektor driver teknikutvecklingen framåt men är långt ifrån oproblematisk. En som nyligen tänkt till om detta är journalisten Göran Rosenberg som i Sveriges Radios program Godmorgon världen den 1 augusti läser krönikan Apokalypsens turister.             

Vi på rymdbloggen är väldigt glada över att vara tillbaka!

NASA berättar om andra sevärdigheter på himlen i augusti