Bloggen - Rymdteknik

Robotarna på frammarsch i rymden

Utvecklingen av autonoma robotar går snabbt framåt och en del forskare menar att vi kommer kunna skicka robotar till Mars redan om tio år. Här är tre robotar som kan vara intressanta i framtida rymduppdrag!
Robothunden Spot, roboten Atlas och Tesla bot.
Luleå tekniska universitet, Boston Dynamics, Tesla.
Robothunden Spot, roboten Atlas och Tesla bot.
´
Publicerad
2021-09-03
Dela artikel:

1. Robothunden Spot

Sedan april har forskare vid Luleå tekniska universitet arbetat med att ta fram en robothund vid namn Spot. Den är tillverkad av det amerikanska bolaget Boston Dynamics och beskrivs som en av de mest avancerade robotarna som kan gå.

– Det finns inte många universitet i Europa som har tillgång till den här typen av robot. Vi utvecklar och lägger till vår egen mjukvara till Spot, som är ett väldigt viktigt komplement till den teknologi vi redan har. Vi har nu full utrustning på universitetet för att kunna utveckla autonoma uppdrag för olika terränger och miljöer, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och artificiell intelligens vid Luleå tekniska universitet.

Roboten har tagits fram för att kunna arbeta i olika typer av riskfyllda miljöer, som i gruvor eller i rymden. Inom tio år tror George Nikolakopoulos att det är fullt möjligt att skicka robotar som liknar Spot till Mars.

Redan i september ska forskargruppen som arbetat med Spot vid Luleå tekniska universitet tävla i den prestigefulla tävlingen DARPA Subterranean Challenge tillsammans med NASA. Forskargruppen blev kontaktade av NASA som ville ha med Luleåforskarna i sitt lag Costar. Tävlingens syftar till att utveckla innovativa tekniker för underjordiska miljöer som gruvor, tunnel- och grottsystem.

2. Roboten Atlas 

Har du missat det uppmärksammade klippet på när Boston Dynamics robot Atlas utför parkour? Klippet har setts av nästan 10 miljoner människor. Tillverkaren Boston Dynamics har programmerat roboten för att imitera människor som utför parkour. Det är ett sätt för roboten att klara av helkroppsrörelser och lära sig att behålla balansen i olika situationer.

Roboten Atlas är inte tillverkad för att utföra några specifika uppgifter, enligt Boston Dynamics. Tillverkaren vill testa gränserna för att se vad en humanoid, en människoliknande robot, kan klara av.

– Det handlar verkligen om att skapa beteenden som gränsar vid robotens kapacitet och få dem alla att arbeta tillsammans i ett flexibelt styrsystem. Det arbete som vi utför nu gör att vi kan skapa en stadig grund för att kunna ta itu med framtidens forskningsutmaningar, säger Scott Kuindersma, som leder projektet.

3. Tesla bot

I förra veckan presenterade även Elon Musk, grundare av elbilstillverkaren Tesla och rymdbolaget Space X, sin vision om att bygga en humanoid med samma ai-system som används i Teslas bilar. Elon Musk planerar att ha en prototyp av roboten som kallas ”Tesla bot” färdig nästa år. Den ska delvis byggas av material och hårdvara som i dag finns i bolagets elbilar och utrustas med åtta kameror som matar in information i systemet. Tanken är att ”Tesla bot” ska kunna utföra uppgifter som är riskfyllda, repetitiva eller tråkiga.