Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Ett ohörbart muller

Infraljud ska kunna fungera som fingeravtryck av en lyckad raketuppsändning. Det hoppas forskare som just nu kartlägger olika raketers, för oss människor, ohörbara muller.
Atlantis
NASA/JSC
Publicerad
2021-06-18
Dela artikel:

När en rymdraket stiger mot och igenom himmelen ger den ifrån sig ett enormt ljud. Ljudnivån kan stiga till 180 decibel, vilket motsvarar ett pistolskott avfyrat nära ett oskyddat öra. Raketljudet kan höras på långt håll och många tycker nog just ljudet och molnet av vattenånga är det häftigaste med en uppsändning. Nu har forskare lyssnat närmre på ljudet från startande rymdraketer i hopp om att det ska hjälpa diagnostisera raketstegens hälsa efter en uppsändning. De lyssnar dock inte på det öronbedövande dånet, utan tvärt om det för oss ohörbara infraljudet.

Infraljud är ljud som har en frekvens lägre än det människan kan höra med hjälp av öronen, gränsen brukar dras vid 20 Hz. Dessa låga frekvenser kan vi ibland bara känna som vibrationer i kroppen men är de riktigt låga gör vi inte ens det. Det gör däremot många andra däggdjur på planeten. Det djur de flesta brukar känna till att de använder sig av infraljud är bardvalar som sjunger till varandra genom världshaven. Men även elefanter, giraffer, alligatorer och påfåglar använder sig av infraljud för att kommunicera med varandra över långa avstånd. Lågfrekventa ljud är speciellt användbara för att kommunicera över långa sträckor.

Något som också ger ifrån sig infraljud är atombombsexplosioner. Därför skapades 1996, i samband med påskriften av det Fullständiga provstoppsavtalet som förbjuder all form av kärnvapenprover, ett övervakningssystem som bland annat lyssnar efter dessa infraljud. I en ny studie har forskare inom geofysik använt data från övervakningssystemet för att lyssna på raketuppsändningar. Sammanlagt har de gått igenom 7637 infraljudinspelningar från övervakningssystemet och lyckats identifiera infraljud från 1001 raketuppsändningar, inklusive rymdfärjor, Falcon 9-raketer, Soyuz-raketer, Ariane 5, ryska protonraketer och kinesiska långdistansraketer. Forskare hoppas att dessa inspelningar kommer att göra det möjligt för dem att bedöma framgången för enskilda raketuppsändningar och att identifiera eventuella problem som kan ha hänt under vägen. I uppsändningar som inte går som planerat kan infraljudssignaturer hjälpa forskare att ta reda på varför.

I den här inspelningen kan man höra Rymdfärjan Atlantis starta från Kennedy Space Center i Florida den 16 november 2009. Nivåerna på ljudvågorna har höjts 250 gånger så att de kan höras av människor.

 

Rymdbloggen