Bloggen

Asteroid rekordnära jorden

Asteroider passerar regelbundet jorden men aldrig tidigare har vi observerat en som kommit så nära som 2020 QG. Helgen den 16 augusti var den stadsjeepstora stenen bara 2850 kilometer över indiska oceanen. 2020 QG var aldrig något hot men stenar från rymden kan få ödesdigra konsekvenser, eller oväntat positiva med lite tur.
Asteroid rekordnära jorden
NASA/JPL-Caltech
´
Publicerad
2020-08-28
Dela artikel:

Asteroiden 2020 QG är ungefär 3 till 6 meter i diameter. Pytteliten för att vara en asteroid och hade den kolliderat med jorden skulle den sannolikt brunnit upp i atmosfären som ett eldklot, eller bolid. Det händer flera gånger om året.

NASA:s Jet Propulsion Laboratory räknar med att det finns hundratals miljoner små asteroider i samma storlek som 2020 QG, men de är extremt svåra att upptäcka förrän de kommer mycket nära jorden.

- Det är riktigt häftigt att se en liten asteroid komma så nära, för vi kan se jordens gravitation dramatiskt böja dess bana, säger Paul Chodas, chef för Center for Near-Earth Object Studies (CNEOS) vid NASA: s Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Södra Kalifornien.

Enligt JPL:s beräkningar ändrades asteroidens bana med 45 grader när jordens gravitation drog i den. Asteroid 2020 QG slår rekordet som den närmast kända asteroiden som inte slagit ner på jorden. Många mycket små asteroider slår ner på vår planet varje år, men bara ett fåtal har faktiskt upptäckts i rymden några timmar innan de träffat jorden. I genomsnitt passerar en asteroid i 2020 QG:s storlek så här nära jorden bara ett par gånger om året.

Asteroid, komet, meteoroid, meteorit och meteor

Vad är egentligen skillnaden på en asteroid, komet, meteoroid, meteorit och meteor? Det är faktiskt inte det lättaste att hålla koll på.

Kort sagt kan man säga att en asteroid är en stenig himlakropp som är mindre än en planet men som skapats tillsammans med övriga solsystemet och samlats i vad vi kallar asteroidbältet, placerat mellan Mars och Jupiter. Asteroider flyger även fritt utanför asteroidbältet, då har vi svårare att ha koll på dem och de utgör då en större risk för oss. När en asteroid får en synlig svans kallas den istället en komet. Kometer har en kärna av is som när den närmar sig solen och värms upp avger en svans. 

En meteoroid är en del av en asteroid eller komet som slagits av vid exempelvis en kollision. Den är i regel mindre än en asteroid men går även den i en omloppsbana runt solen. Den stora skillnaden är att meteoroider härstammar från asteroider. 

Meteoroider och asteroider byter namn till meteoriter om de tar sig ned genom en planets atmosfär och träffar marken utan att brinna upp. Brinner de istället upp kallas de för meteorer, alternativt bolider, beroende på storlek och ljusstyrka vid själva förbränningen. Den för oss kanske mest kända asteroiden var den som slog ned på jorden för 65 miljoner år sedan och utrotade dinosaurierna, men när den väl träffade marken var det alltså inte fråga om en asteroid utan en meteorit.

Läs mer om steniga himlakroppar här

I den här filmen, från den vetenskapliga tidskriften Science, får man se vad ett meteoritnedslag kan få för positiva konsekvenser när de värdefulla stenarna inte skadar någon utan istället öppnar dörrarna för ny kunskap och rikedom.