Vulkanutbrott på Mars kan betyda förutsättningar för liv hero

Vulkanutbrott på Mars kan betyda förutsättningar för liv

En ny studie hävdar att Mars kan vara mer aktiv som planet än vad vi tidigare trott. Detta kan betyda bättre förutsättningar för potentiellt liv på den roströda planeten.
Krater på Mars
NASA/JPL/MSSS/The Murray Lab
En bild från NASA:s Mars Reconnaissance Orbiter visar en spricka på Mars som kan vara ett bevis på ett förhållande vist färskt vulkaniskt utbrott på planeten.
Publicerad
2020-11-23
Dela artikel:

Mars kan fortfarande vara vulkanisk aktiv, det skriver amerikanska forskare i en ny studie som kommer publiceras i den vetenskapliga tidskriften Icarus. Enligt forskarna har de hittat bevis för att det skett ett vulkanutbrott så sent som för 53 000 år sedan. Inte mer än ett ögonblick med astronomiska mått mätt. Tidigare studier har hävdat att den roströda planeten varit så gott som död under de senaste 2,5 miljoner åren.

Ytan på Mars har inte alltid varit det öde ökenlandskap det är idag. Planeten har varit täckt av hav och omgiven av en skyddande atmosfär. Dess inre har även det varit mer livfullt, något som märks på alla tysta vulkaner som prickar Mars yta. Haven är sedan länge uttorkade och atmosfären är bortblåst av solvinden men de vulkaner forskarna alltså tidigare trott var mer döda än sovande verkar bära på mer hemligheter.

Det är med hjälp av bilder på området runt vulkanen Elysium Mons på Mars östra halvklot som forskarna säger sig ha hittat tecken på förhållandevis färsk aktivitet. Med hjälp av kunskap från vulkanisk aktivitet på jorden säger forskarna att en spricka som återfinns i det vulkaniska området kan ha uppstått för mellan 53 000 och 210 000 år sedan. Detta skulle betyda att Mars har ett betydligt mer livligt inre än vad de tidigare trott. I förlängningen betyder vulkanisk aktivitet även att förutsättningarna för potentiellt liv på planeten är betydligt mer realistiskt.

- För att få liv behöver du energi, kol, vatten och näringsämnen och ett vulkaniskt system tillhandahåller alla dessa, säger Dr. Steven Anderson professor i geovetenskap vid University of Northern Colorado till New York Times.

Vulkanen är bara 1600 kilometer från NASA:s landare Insight som befinner sig på planeten sedan 2018 för att mäta seismisk aktivitet. Insight har redan fångat upp hundratals marsbävningar men inte kunnat knyta mer än två till specifika platser. Det kan visa sig att Insight fångat upp aktivitet kopplat till den nystuderade sprickan, men mer forskning krävs för att bekräfta detta.

Just nu finns åtta pågående missioner på Mars varav sex satelliter, en landare och en rover. Tre farkoster med sammanlagt fem nyttolaster är också på väg mot planeten med beräknad landning i februari 2021. Bland dessa finns NASA:s mest avancerade rover hittills, Perseverance, som även bär på världens första rymdhelikopter.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen