Satellitdata ska effektivisera tågtrafiken hero

Satellitdata ska effektivisera tågtrafiken

På de italienska tågen installeras satellitsystem som bättre ska kunna styra och kontrollera trafiken. Italien är först ut med att testa systemet som kan komma att bli standard för hela Europa.
Tåg i Italien
Pixabay
Tågtrafiken ska kontrolleras med hjälp av satelliter. Först ut att testa tekniken blir Italien.
Publicerad
2020-11-18
Dela artikel:

Rymdstyrelsen har tidigare berättat om den europeiska rymdorganisationen ESA:s projekt att kartlägga lastbilars och fartygs rörelsemönster med hjälp av satelliter. Nu ska även tågtrafiken kunna kontrolleras från rymden. Först ut att testa tekniken blir Italien som nu installerar systemet på landets tåglinjer. Förhoppningen med projektet är att det ska sätta standarden för sättet som vi kontrollerar och kartlägger tågtrafiken i hela Europa.  

Tekniken ska testas av Italiens nationella järnvägsföretag Gruppo FS Iatliane. Med hjälp av satellitsystemet kan tågens hastighet övervakas och framåtsignaler stoppas automatiskt om ett tåg skulle gå för fort. Dessutom kan den nya tekniken kontrollera avstånden mellan tågen för att undvika kollisioner. Tekniken gör att tågen kan köra på ett mer säkert, punktligt och miljövänligt sätt, skriver ESA

Det finns även vinster för klimatet med systemet som är mer energieffektivt i jämförelse med den befintliga teknik som används. Förhoppningen är att systemet ska innebära kostnadsbesparingar och minska såväl elanvändningen som koldioxidutsläppen. 

Italien testar till en början systemet på den 40 kilometer långa sträckan mellan staden Novara i Piemonte-regionen och Rho i Lombardiet-regionen. Projektet kallas för ERSAT och är ett EU-initiativ som syftar till att integrera de europeiska ländernas nationella järnvägsnät till ett sammanhängande system.  

ERSAT-projektet genomförs i samordning med den italienska rymdorganisationen, med stöd från ESA, och från EU. 

Rymdbloggen