SpaceX firar nya framgångar i rymden hero

SpaceX firar nya framgångar i rymden

Det amerikanska rymdföretaget SpaceX har precis genomfört sin hundrade flygning med rakettypen Falcon. Milstolpen nåddes när de i helgen sände upp sextio nya satelliter i Starlink-projektet som ska ge internetuppkoppling till jordens mer avlägsna hörn. Samtidigt gör sig SpaceX redo för nästa steg i utvecklingen av Starship, en enorm raket med sikte på Mars.
Falcon 9
SpaceX
Bilden är från en uppsändning av Starlink-satelliter i augusti 2020.
Publicerad
2020-10-26
Dela artikel:

SpaceX är i fronten av vad man inom rymdområdet brukar kalla för New Space. I princip refererar det till en kommersialisering av rymdsektorn där företag, stora som små, utvecklar allt från nanosatelliter till hela system av bärraketer med kapacitet att bära människor ut i rymden. Rymden var länge begränsad till statlig och militär verksamhet men är idag kort sagt mer öppen för fler aktörer, något SpaceX dragit full nytta av. SpaceX har inte bara varit först med att som privat aktör leverera last till den internationella rymdstationen. De lyckades även med bedriften att tidigare i år för första gången sedan rymdfärjorna tog ur bruk 2011 att sända upp astronauter från amerikansk mark i samarbete med NASA.

Den excentriske multimiljardären Elon Musk, grundare av SpaceX, har länge haft ett mål i sikte: att kolonisera Mars. I princip all teknikutveckling som bedrivs inom SpaceX andra projekt syftar till detta mål och Musks planer är minst sagt ambitiösa och näst intill otroliga. Musk har tidigare framfört planer på att landa på Mars redan 2022, sätta en astronaut på Mars yta 2024 och ha en fungerande koloni år 2050. Mycket lite lutar åt att dessa minst sagt snäva tidsplaner går i lås men Elon Musk lever efter mottot ”If it’s long it’s wrong, and if it’s tight it’s right”.

Att ta sig till Mars kostar såklart enorma summor pengar. Därför satsar SpaceX på flera sidoprojekt som ska generera kapital. Ett sådant är Starlink, ett världsomspännande nätverk av mikrosatelliter som enligt plan ska leverera internet till hela jordens befolkning. I helgen, den 24 oktober, sändes 60 nya satelliter upp i omloppsbana där de anslöt de över 800 som redan cirkulerar där uppe. Målet är en megakonstellation bestående av över 30 000 satelliter när projektet är i full drift. SpaceX räknar med en årlig vinst på runt 30 miljarder dollar när allt är i drift. Just nu är Starlink fortfarande i teststadiet men målet är att erbjuda internet via satelliterna globalt redan från år 2021.

Uppsändningen av de nya satelliterna innebar också en milstolpe för de återanvändbara bärraketerna i Falcon-programmet. Detta var den hundrade lyckade flygningen med en Falcon-raket sedan starten 2008, den faktiska raketen med serienumret Falcon 9 B1051 har i och med helgens flygning startat och landat hela sex gånger.

Följ Starlink-satelliterna här

SpaceX förbereder även sitt nästa stora steg mot Mars, nämligen ett flygtest av den enorma bärraketen Starship. En prototyp av Starship med betäckningen SN8 gjordes i slutet av förra veckan redo för ett så kallat hopptest. Raketen, som är utrustad med tre Raptor-motorer (kraftigare än motorn i Falcon 9), ska ”hoppa” ungefär 15 kilometer upp i luften och landa igen. Det är första gången Starship genomför ett så högt hopp och det är även första gången den hoppar med sin nos monterad på toppen av raketen. Starship har tidigare genomfört ett hopptest till en höjd av 150 meter och då alltså utan sin nos. Videon ser ni här under.

Exakt när hopptestet ska genomföras är ännu inte klart och det gäller förstås även för när vi kan se en färdig Starship på väg ut i rymden. Håller dock Elon Musk på sitt motto så ska det nog inte dröja alltför länge.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen