Hero Image

SpaceX fixar problem med Starlinks ljusföroreningar

För ett par veckor sedan skrev vi om SpaceX Starlink-satelliter som orsakade sådana reflektioner att de nästan kunde misstas för en märklig konstellation stjärnor. Detta oroade många astronomer att det skulle påverka deras forskning negativt. Nu jobbar SpaceX med att ta fram en lösning på problemet inför nästa uppsändning som är planerad till slutet av december.
SpaceX
Publicerad
2019-12-12
Dela artikel:

Hela 60 satelliter sändes upp i rymden i mitten av november med SpaceX-raketen Falcon 9. Det är en bara liten del av de över 30 000 satelliter som är planerade att sändas upp för att förse världen med internet. Men satelliterna har visat sig vara extremt ljusa på himlen vilket gjort astronomer bekymrade över att de kommer påverka astronomisk forskning negativt.

Den här oron har SpaceX nu tagit på allvar. I slutet av december när de skickar upp ytterligare 60 satelliter ska en av dessa förses med ett speciellt överdrag. Detta är ett test för att se om det kommer göra dem mindre reflektiva och minska risken att de påverkar rymdobservationer från jorden negativt.

- Astronomi är en av få saker som barn tycker är spännande med rymden, säger Gwynne Shotwell, VD och Chief Operating Officer för SpaceX. Det är såklart kul för barnen att se en Starlink-satellit genom ett teleskop, men de borde titta på Saturnus eller månen utan att bilden blir störd av en satellit.

Överdraget som testas på en av de 60 satelliterna är ett steg för att hitta en permanent lösning på resterande satelliter som ska sändas upp. Under nästa år planerar SpaceX att sända upp 60 satelliter i taget med två till tre veckors mellanrum. Med dem kommer man sedan bygga konstellationen som ska förse världen med ett globalt internet till mitten av 2020.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen