Rymdteleskopet Cheops sänds upp imorgon hero

Rymdteleskopet Cheops sänds upp imorgon

Uppdatering: Uppsändningen av Cehops kommer inte att ske som planerat idag, 17 dec, på grund av problem med den automatiska nedräkningen i kontrollrummet. Man kommer därför att göra ett nytt försök under morgondagen. Esas satellit Cheops (Characterising Exoplanet Satellite) står just nu startklar inför sin rymdresa som påbörjar under morgondagen. Satelliten sänds upp klockan 09:54, svensk tid, med en Soyuz-Fregatraket från Europas rymdbas i Kourou, Franska Guyana. Hela uppsändningen kommer att livesändas på Esa Web TV.
Rymdteleskopet Cheops sänds upp imorgon
Esa
Cheops anländer till uppsändningsplatsen på Europas rymdbas i Kourou, Franska Guyana.
Publicerad
2019-12-16
Dela artikel:

Efter sex års intensivt arbete är Cheops uppsändningen äntligen är i sikte. Cheops, vars vetenskapliga arbete leds av nobelpristagaren Didier Queloz, ska detaljstudera kända exoplaneter, alltså planeter som kretsar kring andra stjärnor än solen.

Arianespace ansvarar för raketuppsändningen. Cheops kommer starta sin rymdresa tillsammans med en italiensk satellit tillhörande satellitprogrammet Cosmo-SkyMed. Ombord på bärraketen finns även fem små satelliter, så kallade “CubeSats”.

Uppsändningen av rymdteleskopet firas på flera håll i de europeiska länder som deltar i projektet. Däribland Sverige som har en uppsändningsvaka på Chalmers i Göteborg. Där kommer det att bjudas på föreläsningar från Carina Persson och Malcolm Fridlund, forskare vid institutionen för rymd- geo- och miljövetenskap på Chalmers, samt forskare från Lunds och Stockholms universitet, som alla deltar i Cheops-projektet.

Hela uppsändningen kan följas live på Esa Web TV och här är hålltiderna:

09:30 – Sändningen börjar
09:54 – Uppsändning sker
10:17 – Separation från raket
12:19 – Cheops separation

Läs mer om Cheops, uppdraget och det svenska bidraget här.

Esa

Illustration av Cheops uppsändning strax efter separationen av de fyra boostarna.

Rymdbloggen