Hero Image

Jupiters sydpol har en ny cyklon

Nasas rymdfarkost Juno ligger i bana runt Jupiter sedan 2016. Med hjälp av farkostens infraröda kamera upptäckte man då gigantiska cykloner som kretsade runt Jupiters poler. Nio stycken runt nordpolen och sex vid sydpolen. Nu har Juno gjort ytterligare en virvlande upptäckt vid planetens sydpol.
Publicerad
2019-12-13
Dela artikel:

På Jupiters sydpolen har fem gigantiska stormar länge virvlat i ett pentagon-likt mönster runt en centralstorm. Varje cyklon uppskattas vara lika stor som hela USA. Nu har ytterligare en, lite mindre, cyklon tillkommit i mönstret.

- Den senaste datan från Junos infraröda kamera indikerar att pentagonformationen av cykloner just blivit en hexagon, säger Alessandro Mura, forskare på Juno-missionen vid National Institute for Astrophysics i Rom. Nykomlingen är lite mindre än sina sex äldre cyklonbröder; den är ungefär samma storlek som Texas. Kanske kan vi i framtiden se att den kommer växa och bli lika stor som sina grannar.

Läs med om Jupiters cykloner här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen