God jul från oss på Rymdbloggen hero

God jul från oss på Rymdbloggen

Med den här juliga bilden på konstellationen Enhörningen vill vi på Rymdbloggen önska god jul och tacka för det rymdiga året som gått! Passande nog är stjärnklustret i konstellationen känt som ”Christmas Tree star cluster”.
God jul från oss på Rymdbloggen
Nasa
Publicerad
2019-12-20
Dela artikel:

Enhörningen, eller Monoceros, befinner sig på ett avstånd av 2 700 ljusår från jorden. Den får sin röda färg av energetiskt ljus från nyfödda stjärnor kombinerad med mörka interstellära dammoln. När de annars dolda dammolnen ligger nära de heta, unga stjärnorna reflekterar de stjärnljuset och bildar blå reflektionsnebulosor. Om man lutar huvudet till vänster ser man att konstellationen nästan har formen av en julgran, med Cone Nebula (nebulosan som ser ut som en kon till vänster) i toppen.

En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar vi er alla!
Vi ses och hörs igen i början av januari.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen