Rymdtema på Cinemateket hero

Rymdtema på Cinemateket

Kommande två veckor är det vårt favorittema på Cinemateket i Stockholm. ”Till oändligheten: Rymden på film” kallar de temat och veckorna kommer vara fullspäckade med rymdfilm. Med start tisdag 3/12 kommer det visas elva filmer som utspelar sig i rymden, inspelade under sex olika decennier.
Rymdtema på Cinemateket
Bilden är från filmen Star Trek: The Motion Picture från år 1979. Den visas på onsdag 4/12 kl.18.00.
Publicerad
2019-11-29
Dela artikel:

Cinemateket är en del av Svenska Filminstitutet och jobbar för att levandegöra filmhistorien. Nästa vecka är det dags att levandegöra inget mindre än rymdfilmhistorien. Cinemateket skriver på sin hemsida att science fiction- och rymdfilmer är en stor del av filmhistorien. Fantasi och visioner som färdas bortom vår egen planet har varit tacksamt för filmskapare som kunnat skapa spännande historier och bygga häftiga scenografier som tar oss ut i yttre rymden.

Här är några av de spännande filmer som kommer visas under veckan:

År 2001 – ett rymdäventyr (1968)
Stanley Kubricks existentiella tripp tar oss från stenålderns apmänniskor till framtidens rymdfarkoster. Discovery One är på väg mot Jupiter, men besättningen får under resans gång skäl att misstänka skeppets artificiella intelligens HAL 9000 för sabotage. Kubrick vann sin enda Oscar för effekterna till denna film. (Källa: Svenska Filminstitutet)
Läs mer här. 

Robotkriget (1979)
Skamlös och skamlöst underhållande Stjärnornas krig-kopia där freden på jorden hotas av en förrymd krigsherre som tillsammans med en galen vetenskapsman ämnar skapa en armé av ostoppbara humanoider (med Bond-skådisen Richard ”Jaws” Kiel i spetsen). Allt från förtexterna till krigsherrens Darth Vader-liknande dräkt andas Stjärnornas krig och italienaren Aldo Lado regisserade under namnet George B. Lewis. (Källa: Svenska Filminstitutet)
Läs mer här. 

Starship Troopers (1997)
Teen movie blir till science fiction stöpt efter den hollywoodska krigsfilmsmallen när jorden attackeras av intelligenta rymdinsekter och en skara ynglingar rekryteras för att förinta dem. Lekfulla klichéer och misantropiska reflektioner smattrar i takt med soldaternas kulsprutor, när den vilda satirikern Paul Verhoeven tar sig an USA:s militarism i allmänhet och Gulfkriget i synnerhet. (Källa: Svenska Filminstitutet)
Läs mer här. 

Här kan du läsa mer om vilka filmer som visas under veckan. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen