Rymdfarkosten Dream Chaser börjar ta form hero

Rymdfarkosten Dream Chaser börjar ta form

Rymdfarkosten Dream Chasers skal är nu helt klart och har anlänt till en fabrik i Colorado. På fabriken kommer man bland annat att integrera datorerna med farkosten, täcka den med en värmesköld och installera landningsutrustningen. Uppsändningen med sikte mot den internationella rymdstationen är planerad till slutet av 2021.
Rymdfarkosten Dream Chaser börjar ta form
Publicerad
2019-11-04
Dela artikel:

Det är företaget Sierra Nevada Corp. (SNC) som ligger bakom Dream Chaser. SNC är ett privatägt företag baserat i Nevada, men huvudkontor för rymdverksamhet i Louisville, Colorado. Företaget har jobbat med rymdfarkosten i över 15 år som från början var tänkt att ta astronauter fram och tillbaka till ISS, men utvecklas nu under kontrakt med Nasa som en godsfarkost till rymdstationen.

Mellan 2021 och 2024 har Dream Chaser sex planerade resor till ISS. Farkosten kommer att sändas upp med en United Launch Alliance Vulcan Centaur-raket från Cape Canaveral i Florida och dockas med rymdstationen och sedan landa på Shuttle Landing Facility runway på Nasas Kennedy Space Center.

Farkosten kommer vara den största hittills som flyger till rymdstationen och kunna frakta upp till 5 500 kilo. Att den kommer landa i Florida efter en rymdresa är också en väldigt viktig aspekt. Just nu flyger gods till ISS med SpaceX Dragon eller ombord Soyuz bemannade farkoster. Men dessa landar i havet eller i öknen i Kazakstan. När man ska frakta hem biologiska prover, så som blodprover, för undersökning till jorden är tiden kritisk.

Proverna måste finnas hos forskarna inom 48 timmar vilket ofta kan vara svårt. Från landningsplatsen måste proverna flygas i 3 timmar med helikopter till närmaste flygplats för att ta dem från Kazakstan till USA och sedan vidare till ett laboratorium. Blir det försening någonstans på vägen är proverna värdelösa. Dream Chaser kan istället landa på Kennedy Space Center där laboratorierna ligger mindre än en halvmil från landningsplatsen, vilket gör att man med säkerhet kan ta tillvara på alla viktiga prover från astronauterna på ISS.

Under kommande ett och ett halvt år kommer Sierra Nevada att slutföra resterande inställningar på Dream Chaser. Man ska montera vingar, installera datorer, täcka skalet med en värmesköld, installera landningsutrustningen, lägga till ett antal mekaniska system och slutföra utrustningen i rymdskeppet. Allt detta ska vara klart inför den planerade uppsändningen i september 2021.

 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen