Rösta fram namnet på Sveriges exoplanet hero

Rösta fram namnet på Sveriges exoplanet

Visste du att Sverige har tilldelats en egen exoplanet? Den ligger 400 ljusår bort och kretsar runt en stjärna nästan mitt i stjärntecknet Karlavagnen. Nu kan du vara med att döpa exoplaneten och dess värdstjärna. Gå in och rösta bland de fina namnförslagen och läs om vad de betyder.
Rösta fram namnet på Sveriges exoplanet
Livia Pietrow
Publicerad
2019-10-28
Dela artikel:

I år fyller den Internationella astronomiska unionen (IAU) 100 år. Som en del av firandet har man anordnat en global tävling kallad IAU100 NameExoWorlds. I tävlingen har alla världens länder tilldelats en exoplanet och tillhörande värdstjärna, och det blir landets uppgift att döpa dessa två. Sverige har tilldelats en planet och stjärna som ligger bland stjärnorna i Karlavagnen.

Tobias Forslund

I somras fick allmänheten skicka in förslag på namn. Av de 1600 förslag som kom in har en jury valt ut fem stycken namn som man nu kan rösta på. De namn som man kan rösta på är:

Dunfin och Akka
Dunfin och Akka är två av gässen i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige som är skriven av Selma Lagerlöf. Ledargåsen Akka är döpt efter Sveriges högsta fjäll.

Isagel och Aniara
Detta är namn från Harry Martinssons epos Aniara. I dikten styrs det gigantiska rymdskeppet Aniara ut i världsrymden av piloten Isagel.

Ratatosk och Yggdrasil
I den fornnordiska mytologin är Yggdrasil livets träd och Ratatosk är ekorren som är budbärare mellan trädets olika delar. 

Skoll och Alfördull
I fornnordisk mytologi är Alfrödull solens vagn och Skoll är vargen som jagar efter den. 

Tjovke och Naestie
Naesti är det sydsamiska ordet för både stjärna och ”björnens öga”. Tjovke är sydsamiska för björnunge.

Vilka blev dina favoriter bland namnen? Röstningen är öppen till den 11 november klockan 19:04. Gå in och rösta på ditt favoritförslag här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen