Ny bild på den interstellära besökaren Borisov hero

Ny bild på den interstellära besökaren Borisov

Rymdteleskopet Hubble har gett oss nya häftiga bilder - den här gången på en interstellär besökare. Det är kometen Borisov som Hubble lyckats fånga på bild, den hittills skarpaste bilden. Borisovs hastighet och bana indikerar om att den inte härstammar från vårt solsystem.
Ny bild på den interstellära besökaren Borisov
Publicerad
2019-10-25
Dela artikel:

Tidigare i höstas skrev vi om den interstellära kometen Borisov som är på besök i vårt solsystem. En interstellär komet eller asteroid är ett objekt som inte tillhör solsystemet och inte heller är bunden till gravitationen hos någon annan stjärna.

Nu har Hubble fångat den hittills bästa bilden på kometen. När rymdteleskopet fotograferade Borisov befann den sig 418 miljoner kilometer från jorden. Just nu ligger den i närheten av Mars bana och i mitten av nästa år kommer den passera Jupiter, för att längre fram troligtvis lämna vårt solsystem och aldrig återkomma.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen