En interstellär komet har upptäckts i vårt solsystem hero

En interstellär komet har upptäckts i vårt solsystem

Nyligen upptäcktes en ny komet i närheten av Mars bana. Enligt forskarna har den troligtvis sitt ursprung utanför vårt solsystem. I så fall är det bara andra gången en interstellär komet synts till bland våra närmsta planeter.
En interstellär komet har upptäckts i vårt solsystem
Nasa/JPL-Caltech
Publicerad
2019-09-16
Dela artikel:

Det var den 30 augusti i år som kometen upptäcktes av Gennady Borisov på Margo-observatoriet. Kometen, som döpts till C/2019 Q4, observerades nära Mars bana och hade en riktning mot solen. Det närmaste den kommer passera jorden är på ca 300 miljoner kilometer, men med professionella teleskop kommer man kunna följa den i månader. Som ljusast kommer den vara i mitten av december, när den är som närmast solen, och då är den lätt att följa.

Ännu är det inte officiellt bekräftat att kometen är interstellär, alltså att den rör sig mellan stjärnor och därmed inte påverkas av gravitationen från någon enskild stjärna. Davide Farnocchia, som studerar nära jorden-objekt på Nasa, har försökt att uppskatta kometens exakta bana och bestämma om den härstammar från vårt solsystem eller om den kommer från någon annanstans i galaxen. 

- Kometens nuvarande hastighet är väldigt hög, ca 150 000 km/tim, vilket är betydligt högre än den typiska hastigheten för objekt som kretsar runt jorden, säger Farnocchia. Den höga hastigheten tyder inte bara på att den troligtvis har sitt ursprung utanför vårt solsystem, men även att den kommer lämna det så småningom.

Om C/2019 Q4 skulle vara interstellär så är det den andra interstellära kometen som upptäckts. Den första var Oumuamua som upptäcktes i oktober 2017. Astronomer kommer att fortsätta observera kometen, försöka avgöra storlek och rotation, men framförallt identifiera dess bana.

Canada-France-Hawaii Telescope

Kometen C/2019 Q4 fångad på bild av Canada-France-Hawaii Telescope den 10 september.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen