Hero Image

Norge vinner Space App Camp 2019!

Årets Space App Camp har avslutats och i år vann inga mindre än ett gäng från vårt kära grannland Norge. De har utvecklat en mobilapplikation som med hjälp av satellitdata, bland annat ska kunna upptäcka illegala skepp.
Publicerad
2019-10-08
Dela artikel:

Esa är initiativtagare för Space App Camp som är ett evenemang som lockar programmerare från hela Europa. Under en vecka om året samlas dem för att utveckla kreativa och innovativa mobilapplikationer som ska göra data från jordobserverande satelliter tillgänglig för allmänheten. Datan som används är främst tagen från satelliterna i Copernicus-programmet.  

I slutet av september gick årets Space App Camp av stapeln och då vann inga mindre än ett gäng innovativa killar från vårt grannland Norge. Lars Henrik Berg-Jensen, Adrian Tofting och Thomas Leira är gänget som står bakom mobilapplikationen Vake | Catch som ska använda data från satelliten Sentinel-3 för att effektivisera fiske. Applikationen kommer alltså kunna visa havstemperatur, klorofyll och plankton, var fisken vandrar samt hur mycket fisk som finns på ett specifikt ställe. Applikationen kommer också kunna hjälpa till att upptäcka illegala skepp på havet, till exempel skepp som smugglar, tjuvfiskar eller militära skepp.

Grattis till segern Norge och Vake-gänget! 
En riktigt spännande och innovativ applikation, tycker vi!

Läs mer om Vake | Catch här.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen