Hero Image

Studentraketen Odin testskjuts i jakten på rekordet

Raketentusiasterna i studentföreningen Æsir begav sig till Älvdalens skjutfält för att genomföra en första skarp testskjutning av sin egenbyggda raket Odin. Resan utgjorde ett av många steg mot att slå det europeiska höjdrekordet för studentraketer.
Publicerad
2019-09-20
Dela artikel:

Studentföreningen Æsir, Association of Engineering Students in Rocketry, består av ett 30-tal studenter från länder som Indien, Frankrike, Tyskland, Japan, Kina, Island, England och förstås Sverige. Alla läser de tekniska utbildningar vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Gemensamt för medlemmarna är deras brinnande intresse för raketer.

Ett par dagar i veckan träffas de nere i KTHs studentverkstad för att arbeta med design och konstruktion av allt från raketmotorer, fallskärmar och uppsändningstorn.

I oktober 2018 begav de sig, tillsammans med sin drygt två meter höga raket Odin, till Försvarsmaktens övnings- och skjutfält i Älvdalen. Under två dagar förbereddes testskjutningen av den hybridmotorförsedda raketen. Efter att ha gjort en simulation av uppskjutningen, beräknat vindar, riggat utrustning och tankat raketen var det så dags. Den 31 oktober klockan 12:05 lyfte Odin mot skyn!

På grund av tjocka moln var det dessvärre svårt att följa raketens väg och se nedslagsplatsen. Ett intensivt sökande efter Odin inleddes därför med hjälp av en radiomottagare. Men trots ihärdiga försök gick raketen inte att hitta. Därmed kunde man tyvärr inte få reda på Odins uppnådda höjd.

Det nuvarande rekordet för en studentraket ligger på 32,3 km. Men detta var inte ett rekord man planerade att slå med Odin. Raketen var ett första test inför kommande raketbyggen mot målet att slå rekordet.

I januari inledde studenterna i Aesir sitt nya projekt - den uppföljande raketen Sigmundr.  Den är, likt Odin, en hybridraket och kan eventuellt komma att testskjutas redan nu under hösten.

Läs gärna mer om Aesir och föreningens engagerade medlemmar i våra tidigare inlägg.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen