Jessica Meir på plats i Bajkonur hero

Jessica Meir på plats i Bajkonur

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir är nu ett steg närmre rymden. Igår anlände hon till den ryska rymdbasen Bajkonur varifrån hon den 25 september flyger mot den internationella rymdstationen.
Jessica Meir på plats i Bajkonur
Bajkonur, Kazakstan. Foto: Roscosmos
Publicerad
2019-09-11
Dela artikel:

Under de senaste veckorna har Jessica Meir, tillsammans med den övriga besättningen på Nasas expedition 61/62 till den internationella rymdstationen ISS, befunnit sig i Star City i Moskva. Efter att de sista proven gjordes på Gagarin Cosmonaut Training Center har de utfört alla nödvändiga cermonier innan avfärd. Det har hållits presskonferens, blommor har lagts på Yuri Gagarins grav vid muren i Kreml, minnesböcker har signerats och otaliga fotografier har tagits. Till slut gjordes den sista bussfärden ut till det lilla flygfältet där Jessica Meir, Oleg Skripotjka och Hazza Al Mansouri hoppade på ett plan och flög ner till Kosmodromen i Bajkonur i Kazakstan. Det är härifrån Soyuz MS-15 lyfter den 25 september klockan 15:57 svensk tid.

Nu väntar mer träning för besättningen ombord på Soyuz raketen så att alla rutiner sitter inför avfärd. 

Kosmodromen i Bajkonur

Det var från Kosmodromen i Bajkonur som Yuri Gagarin en gång lyfte för att bli den första människan i rymden. Bajkonur är världens största raketuppskjutningsplats, drivs av den ryska rymdstyrelsen Roscosmos och är belägen i Kazakstan med anor från Sovjet. Det är härifrån alla bemannade rymdfärder i Ryssland görs och sedan rymdfärjans pensionering är det också härifrån USA skickar upp sina astronauter till den internationella rymdstationen ISS. 

Namnet Bajkonur är med flit missvisande. Under sovjettiden användes koordinaterna och namnet på en mindre gruvstad, Bajkonur, för att beskriva var kosmodromen låg. I själva verket ligger staden Bajkonur över 30 mil ifrån kosmodromen. Detta vilseledande gjordes med flit för att inte avslöja raketbasens riktiga position och trots att man idag vet var den ligger har namnet hängt kvar.

Läs mer om Bajkonur här

 

Signering av minnesbok i Gagarinmuseet, Moskva. Foto: Nasa

Jessica Meir lägger blommor på Yuri Gagarins grav i Kremls röda mur. Foto: Nasa

Besättningen för Nasas expedition 61/62 på Röda torget, Moskva. Foto: Nasa

På väg till flyget som ska ta besättningen ner till Bajkonur, Kazakstan. Foto: Nasa

Jessica Meir, Oleg Skripochka och Hazza Al Mansouri tillsynes glada över att äntligen vara framme i Bajkonur. Foto: Nasa

Rymdbloggen