En riktigt rymdig helg! hero

En riktigt rymdig helg!

Den här helgen går sannerligen i rymdens tecken. Helgen inleds med ForskarFredag där barn och unga över hela landet får möta forskare och prata vetenskap och rymden. Imorgon fortsätter rymdtemat med Astronomins dag och natt, där arrangörer över hela Sverige vill göra det underbara med astronomi tillgängligt för alla. Är du i Göteborg får du inte heller missa Forskartorget på Bokmässan. En fullspäckad rymdhelg helt enkelt!
En riktigt rymdig helg!
Publicerad
2019-09-27
Dela artikel:

Idag är det ForskarFredag – Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. Det kommer då att anordnas aktiviteter över hela landet både idag och imorgon. ForskarFredag har som syfte att skapa mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet. Man vill visa vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt och spännande forskning kan vara. Besökarna och forskarna möts genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, tävlingar, samtal, utställningar och mycket mer.

ForskarFredag på Stockholms universitet började med att rymdforskaren Lars Karlsson hade ett spännande föredrag in astronauter och hur de klarar sig i rymden. 

Här demonstreras hur en elmotor fungerar - hur elektrisk energi omvandlas till rörelseenergi. Den lilla "lådan" med sladdarna i är en liten elmotor. När man sätter igång strömmen till motorn bildas det två magnetiska poler vilken gör att den elektriska energin omvandlas till rörelseenergi. Det demonstreras genom att metallringen på den lilla motorn flyger rakt upp i luften. Se hur det går till i filmen nedan. 

Här kommer förslag på några ForskarFredags-aktiviteter runt om i landet: 

Bygg din egen stjärnkikare i Karlshamn. 
Titta på planeten Saturnus i teleskop på Öland.
Gå på kemi- och fysikshow i Umeå.
Lär dig om svarta hål i Dalarna.
Gå på Science café i Jönköping.
Lär dig om universums mysterier i Stockholm.
Gå på After School med levande kemishow i Luleå.

Helgen fortsätter med Astronomins dag och natt. Det är ett samarbete med ForskarFredag som syftar till att göra astronomi och universum tillgängligt för människor i hela Sverige. Årets tema är Räkna stjärnorna och med det vill man uppmärksamma stjärnorna i vår galax. Under året har massexperimentet Stjärnförsöket pågått där man använt sig av stjärnorna för att förstå och arbeta med ljusföroreningar.

Här kan du hitta programmet och spännande aktiviteter nära dig.

Slutligen har vi också Bokmässan i Göteborg och Forskartorget. På Forskartorgets scen (monter B05:72, Bokmässan i Göteborg) kommer det hända massor av spännande saker hela helgen. Men dessa får man inte missa:

Lördag kl. 14.05–14.20
Rymdforskning: Vad betyder den för oss?
Lyssna till trender inom rymdforskningen. Hur förändrar rymdforskningen vårt sätt att se på vår omvärld? Vilka stora rymdprojekt står vi inför? Finns det liv på andra platser i solsystemet eller universum? Vad betyder nya upptäckter för vår bild av oss själva och världen vi lever i? Vilken nytta har vi av rymdforskningen?
Medverkande: Johan Köhler, docent och forskningshandläggare på Rymdstyrelsen
Arrangör: Rymdstyrelsen

Söndag kl. 11:45–12:00
Att kunna leva på Mars: Vetenskap och fiktion
Att etablera hållbara samhällen på Mars har fått nytt liv genom de globala miljöförändringarna. Frågan om ett liv som inte är knutet till en särskild planet utan överskrider planetgränserna kommer att vara möjligt och önskvärt kan bli en av de mest utmanande frågorna i vår framtid.
Medverkande: Sabine Höhler, vetenskaps- och teknikhistoriker, KTH
Arrangör: Riksbankens Jubileumsfond

Söndag kl. 15.10–15.25
Jakten på jordens tvilling

Carina Persson, docent i astrofysik på Chalmers, berättar om jakten på jordlika planeter som kan hysa liv. Mätningarna av de osynliga planeterna kräver rymdteleskop med extremt känsliga instrument. I höst är det dags för uppskjutning av ett europeiskt rymdteleskop – CHEOPS – som kommer att ge ny kunskap om små exoplaneter.
Medverkande: Carina Persson, docent i astrofysik, Chalmers tekniska högskola
Arrangör: Rymdstyrelsen 

Så från oss alla till er alla – en riktigt trevlig rymdhelg!

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen