CIMON är hemma igen hero

CIMON är hemma igen

Den lille AI-roboten CIMON är hemma igen efter fjorton månader i rymden. Experimentet kunde inte varit mer lyckat säger de tyska forskarna och arbetet med en ny version av roboten är i full gång.
CIMON är hemma igen
Foto: DLR
Publicerad
2019-09-06
Dela artikel:

Tidigare har vi skrivit om AI-roboten CIMON som skickades upp till den internationella rymdstationen, ISS, i juli 2018. Sedan dess har den genomgått flera tester, främst utförda av den tyske Esa-astronauten Alexander Gerst. Nu är CIMON hemma igen.

CIMON (Crew Interactive Mobile CompanioN) är utvecklad av Airbus på uppdrag av den tyska rymdstyrelsen DLR och är den första artificiella intelligensen som varit ombord på rymdstationen. Förhoppningen är att roboten ska kunna hjälpa astronauter med diverse uppgifter. Den ska kunna förklara och dokumentera experiment steg för steg, men kan även fungera som en diskussionspartner och assistent, likt Apples Siri och Amazons Alexa. Stor som en medicinboll och utrustad med kameror, mikrofoner, högtalare, sensorer och fläktmotorer ska CIMON kunna känna igen astronauter, prata med dem och röra sig förhållandevis fritt i tyngdlösheten. Under dess första fjorton månader långa rymdfärd har detta testats och nu ska utvecklingen av nästa version ta fart.

Utöver robotens egenskaper som hjälpmedel finns också ett medicinskt syfte. Astronauter utsätts för stora mängder stress, speciellt när de ska utföra experiment eller arbeta med underhåll av rymdstationen. Förhoppningen är att CIMON ska kunna ta bort delar av den stressen, dels genom att vara ett verktyg, men också genom att vara en partner att interagera med.

Resultaten av CIMONs första rymdfärd ska nu analyseras i Tyskland. Dr Christian Karrasch, projektägare av CIMON på DLR Space Administration, säger att, ”Vi förväntar oss att den första CIMON är tillbaka i Tyskland i slutet av oktober. CIMON experimentet har levt upp till alla våra förväntningar”.

CIMON åkte hem till jorden med en SpaceX Dragon-kapsel den 27 augusti och landade i havet 480 kilometer sydväst om Los Angeles.

Det här är CIMON

Se stor bild här

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen