Hitta NEEMO hero

Hitta NEEMO

Under de senaste två veckorna har den franska Esa-astronauten Thomas Pesquet befunnit sig under vattenytan utanför Kaliforniens kust. Där har han testat utrustning som ska användas under kommande månfärder.
Hitta NEEMO
ESA–H. Stevenin
Publicerad
2019-08-28
Dela artikel:

NEEMO står för Nasa Extreme Environment Mission Operation och är ett projekt ämnat att förbereda astronauter och teknik för rymdens extrema förhållanden. Upp till tre veckor kan forskare, tekniker och astronauter tillbringa i det nedsänkta undervattenslabbet Aquarius för att till exempel öva på rymdpromenader eller testa utrustning under tryck. 

De senaste två veckorna har den franska Esa-astronauten Thomas Pesquet, tillsammans med den japanske astronauten Norishige Kanai och Nasa-astronauten Drew Feustel,varit med i ett sidoprojekt till NEEMO där målet varit att testa utrustning och miljö för nya NEEMO-missioner. Bland annat ska astronauterna testa en undervattensdräkt, "Exosuite", och en undervattensrover. De hoppas att förhållandena under vattnet utanför Kalifornien ska efterlikna ett månlandskap i tyngdlöshet så mycket som möjligt. Är resultaten goda kommer Nasa använda platsen och tekniken under vidare tester av instrument till kommande månresor. Redan 2024 vill den amerikanska presidenten att människan åter ska gå på månen genom något Nasa döpt till Artemis missionen

Det är inte första gången Thomas Pesuqet gått under ytan, han blev aquanaut under en NEEMO-mission redan 2014. Han har också varit på den internationella rymdstationen ISS och deltagit i Esas grottprogram.

Bilder från övningen på Hervé Stevenins, @ESAstro_trainer, twitter.

Läs mer om NEEMO här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen