Hero Image

Besök på planetgatan

Under Stockholms Kulturfestival har Strömgatan förvandlats till planetgatan. Över besökarnas huvuden hänger solsystemets giganter och i gatunivå har man chans att lära sig något nytt om rymden och planeterna.
Publicerad
2019-08-14
Dela artikel:

Solen har precis skingrat molnen när vi är på plats på planetgatan. Många är de som vill testa på att snurra runt i ”Space Ball”, lånad från Luleå tekniska universitets campus i Kiruna. Ett sorts gyroskop som efterhärmar känslan av att sväva runt i rymden. De som väntar på sin tur passar på att testa hur 40 kilo känns på Månen, Jupiter och jorden, fota sig som Mars-astronauter eller att krypa in i en rymdkapsel.

Large Image

Planetgatan är en interaktiv utställning som går att besöka under hela veckan mellan 12:00 och 19:00 på Stockholms kulturfestival. Det är ett samarbete mellan Rymdstyrelsen och Stockholm stad.

Dima och Simone passade på att fota sig som Mars-astronauter. Vi tog chansen att fråga vad de inte skulle klara sig utan under den långa färden till den röda planeten. Efter en stunds fundering kom Dima fram till att ett foto på familjen kunde vara bra att ha med.

- Då kanske jag kommer sakna dem mindre och så glömmer jag inte hur de ser ut, säger han med ett leende.

Simone är mer rakt på sak.

- Ett gosedjur. Jag behöver något att krama, jag är väldigt kramig av mig.

Large Image
WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen