Hero Image

Sydsken sett från rymdstationen

Astronauten Christina Koch befinner sig på den internationella rymdstationen ISS. När de under förra veckan passerade sydpolen tog hon den här vackra bilden på sydsken. Hon skriver i en kommentar att det ser lika spektakulärt ut ovanifrån som från jorden.
Nasa
Publicerad
2019-06-17
Dela artikel:

Eftersom Sverige ligger relativt nära nordpolen, kan vi se norrsken (aurora borealis) om vi har lite tur. Befinner man sig istället nära sydpolen kan man se det samma, men då kallat sydsken (aurora australis). Ljusfenomenen uppstår när partiklar från solen kommer i kontakt med jordens atmosfär, vilket ger en elektromagnetisk strålning som bildar det vackra ljuset. Det sägs att sydskenet är aningen stabilare medan norrskenet är mer intensivt och rörligt. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen