Här testar man hur kroppen påverkas i rymden hero

Här testar man hur kroppen påverkas i rymden

Många forskningsstudier om rymden kräver speciella förhållanden som exempelvis tyngdlöshet och måste därför utföras på rymdstationen. Men några studier kräver inte en fullt så lång resa. I rätt förhållanden kan man undersöka hur människokroppen påverkas av en vistelse i rymden - här på jorden.
Här testar man hur kroppen påverkas i rymden
Esa/IPEV/PNRA–C. Verseux
Publicerad
2019-06-27
Dela artikel:

Concordia är jordens mest avlägsna rymdforskningsbas och ligger på Antarktis. Här finns flera av de förhållanden som råder i rymden – det är avlägset, kargt och ogästvänligt. På Concordia testas noga utvalda forskningsdeltagare i hur isolering, mörker och syrebrist i hjärnan påverkar kroppen, både psykiskt och fysiskt. 

Eftersom Concordia ligger på bergsplatån Dome C, på 3 233 meters höjd, upplever deltagarna en kronisk syrebrist i hjärnan. De får även uppleva total isolering från omvärlden och under vintern, maj till augusti, lever de i totalt mörker. Solen går alltså aldrig upp under dessa fyra månader. Under vinterhalvåret kan även temperaturerna gå ner till –80 grader, att jämföra med det årliga genomsnittet på –50 grader.

Esa/IPEV/PNRA-N. Albertsen

På Concordia mäter man deltagarnas motorik, minne, sömn och humör. Det testar man genom att exempelvis enkla Memory-spel men också mer komplexa tester i en rymdfarkostsimulator. Man tar även regelbundna prover på forskningsdeltagarbas blod och urin.

Testpersonerna genomgår månader av träning och säkerhetsprocedurer innan det bär av till Antarktis och Concordia, inte helt olik den träning astronauterna går igenom innan de åker till rymdstationen.

Lär mer om Concordia här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen