Hero Image

Vad är rymdskrot?

Vad är egentligen rymdskrot? Hur mycket rymdskrot finns det runt jorden? Och vad är en graveyard orbit? Det och mycket mer berättar Rymdstyrelsens Johan Köhler om i vår senaste film.
Publicerad
2019-05-23
Dela artikel:

Johan Köhler är forskningshandläggare och ansvarig för rymdskrotsfrågor på Rymdstyrelsen.  I filmen berättar han om att det finns ungefär 170 miljoner rymdskortsobjekt i omloppsbana runt jorden. Rymdskrotsproblemet minskar inte och har blivit en väldigt viktig fråga världen över. Risken finns att det kommer bli så nedskräpat i jordens närområde att vi inte längre kan ägna oss åt rymdfart. För att undvika att detta ska hända har man vidtagit åtgärder. Numera finns en överenskommelse mellan världens länder där restriktioner givits kring rymdskrot och hur de farkoster som sänds upp ska hanteras efter avslutat uppdrag. På ett eller annat sätt ska rymden städas, vare sig man skickar upp ”städ-farkoster” eller skickar ut pensionerade satelliter till en så kallad graveyard orbit.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen