Sitter solens plasma på nyckeln till renare kärnenergi? hero

Sitter solens plasma på nyckeln till renare kärnenergi?

En forskningsgrupp med forskare från Irland och Frankrike gjorde nyligen en viktig upptäckt när det gäller hur materia beter sig i solens atmosfär. Vi känner till materian som plasma och forskarna tror att den kan sitta på nyckeln till att utveckla säkrare, renare och effektivare kärnenergigeneratorer.
Sitter solens plasma på nyckeln till renare kärnenergi?
Nasa
Publicerad
2019-05-28
Dela artikel:

Den materia vi möter här på jorden kommer oftast i formerna fast, flytande eller gas. Men i rymden finn en ”fjärde form av materia”, den svårtolkade plasman, vilken utgör största delen av universum – inklusive solen. Plasma är en mycket instabil och elektrisk laddad vätska och trots att den är så vanligt förekommande i universum har den förblivit ett mysterium.

Eftersom den inte finns i naturlig form på jorden är dess beteende svårt att studera. Speciella laboratorier på jorden har försökt återskapa de extrema förhållandena i rymden, för att kunna studera dess beteende, men rymdens förhållanden är oftast för extrema för att manuellt kunna rekonstrueras i ett jordbaserat laboratorium. 

Den här gången har man istället använt sig av solen som ett laboratorium. Dr Eoin Carley, forskare på Trinity College i Dublin, leder projektet och berättar om hur de arbetat:   

- Vi har samarbetat nära med forskare vid observatoriet i Paris och utfört observationer av solen med stora radioteleskop som är lokaliserade in Nançay i centrala Frankrike. Vi kombinerar radioobservationerna med ultravioletta kameror från Nasas rymdbaserade observatorium, Solar Dynamics Observatory. Tillsammans har de kunnat visa hur plasman på solen ofta avger stora ljuspulseringar.

Nasa

Längden på den här ljuspulseringen är 20 gånger större än jordens diameter.

Genom att studera hur plasman beter sig på solen kan man jämföra det med plasmans beteende på jorden. Man vill hitta nya sätt att bygga kärnenergigeneratorer, som ska vara nästa generations generatorer och mycket säkrare, renare och effektivare än de som vi använder för energi idag.

- Vi har vetat om plasmans aktivitet i decennier, men våra observationer har för första gången gett oss en bild av pulseringarna och vi kan se exakt hur plasman blir instabil i solens atmosfär, säger Dr Eoin Carley.

Problemen för de nya kärnenergigeneratorerna uppstår då plasman är så pass instabil att den blir svår att kontrollera i generatorn. Men genom att studera hur plasma blir instabil på solen kan vi lära oss av detta och hur vi kan kontrollera den här på jorden.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen