Hero Image

Satelliten Mats visas upp för första gången

Igår visades den svenska forskningssatelliten Mats upp på rymdfabriken OHB Sweden i Kista. Vi var på plats och fick, förutom att träffa Mats, även träffa både Rymdstyrelsens och OHBs projektansvariga för Mats-projektet.
Rymdstyrelsen
Publicerad
2019-05-10
Dela artikel:

­Dagen började med en presskonferens där forskare, ingenjörer och projektledare presenterade projektet och svarade på frågor. Sedan var det äntligen dags att besöka dagens huvudperson i renrummet.

För att gå in i renrummet måste man passera en sluss där man sätter på sig skoskydd, skyddsrock och hårnät. Har man skägg får man även ta på sig ett skäggskydd. Det är viktigt att miljön runt Mats hålls absolut ren. Varken hårstrån, fett från fingrar eller statisk elektricitet får föras över till Mats – det kan störa eller till och med förstöra den känsliga tekniken.

Väl inne i renrummet visades satelliten Mats upp av Nils Pokrupa, projektledare för Mats-projektet på OHB Sweden. Han visade och förklarade satellitens olika delar och funktioner.

Se fler Mats-filmer här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen