Hero Image

Hubbles senaste bild: Spiralgalaxen NGC 2903

Den senaste bilden tagen av vår vän rymdteleskopet Hubble är helt magnifik. Ett av universums mest ikoniska fenomen är spiralgalaxerna som ofta visas upp i fascinerande bilder. Den här gången har Hubble fångat spiralgalaxen NGC 2903.
Nasa
Publicerad
2019-05-15
Dela artikel:

Galaxen NGC 2903 ligger i stjärnbilden Lejonet, cirka 30 miljoner ljusår från jorden. Den har studerats genom Hubble som en del av en undersökning som inkluderat cirka 145 närliggande galaxer. Studien syftade till att hjälpa astronomer att bättre förstå relationen mellan svarta hål, som lurar i hjärtat av galaxer som denna, och de rugbybollsformade utbuktningar av stjärnor, gas och damm som finns i galaxernas mitt.

Vad är en spiralgalax?
En spiralgalax är glittrande stjärnor, glödande gasflammor och mörka banor av kosmiskt damm, samlade i virvlande spindelarmar som kretsar runt en rugbybollsformad mitt. Dessa galaxer skapar fantastiska scener – inte minst när de ses genom rymdteleskopet Hubble.  

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen