Alger på utomjordiskt uppdrag – ska ge syre till astronauter hero

Alger på utomjordiskt uppdrag – ska ge syre till astronauter

En resa till månen eller andra långa resor genom vårt universum kräver stora, teknologiska system för att människan ska kunna överleva i rymden. I framtiden planeras det riktigt långa uppdrag och då kommer det vara nödvändigt att i viss mån skapa sin egen föda och syre. Experimentet Photobioreactor har tagit ett stort steg för att göra detta möjligt.
Alger på utomjordiskt uppdrag – ska ge syre till astronauter
IRS Stuttgart
Publicerad
2019-05-17
Dela artikel:

Vid långa rymdfärder måste astronauterna kunna överleva utan regelbundna leveranser av förnödenheter från jorden. Photobioreactor-experimentet innebär att man ska använda sig av alger som ska omvandla koldioxiden astronauterna andas ut till syre. Initiativtagare till projektet är Institute of Space Systems på Stuttgart universitet och Airbus Defence and Space i Friedrichshafen har byggt testmodellen.

Photobioreactor-experimentet sändes upp till den internationella rymdstationen, ISS, den 4 maj med SpaceX raket Falcon 9. Där förväntas den nu hjälpa till att producera en del av rymdstationens syre under sex månader. Den här typen av system kommer att vara viktiga för framtida basstationer på månen och Mars.

Nasa/Esa

Tyska Esa-astronauten Alex Gerst poserar med det nyinstallerade systemet på ISS. 

Algerna i Photobioreactor är av arten Chlorella vulgaris som är en anpassningsbar alg, som det forskats mycket kring. De små vattenorganismerna i reaktorn använder sig av principen fotosyntes för att producera syre och behöver bara ljus och lite näringslösning för att kunna göra detta.

En annan styrka hos den gröna sötvattensalgen är att den också passar som föda. Den delen av experimentet har inte utforskats ännu, men är möjlig i teorin. I så fall skulle mindre mat behöva flygas till ISS eller andra bemannade rymdfärder. Man tror att cirka 30 % av en astronauts mat skulle kunna ersättas med biomassa från algerna, då den är mycket proteinrik.

Än så länge är den här Photobioreactorn en testversion och den bidragande syreproduktionen kommer inte räcka till det totala dagliga behovet. Men i framtiden kan dessa reaktorer vara mycket större och konstruerade på ett sätt att de är en del av innerväggarna i en rymdbas på exempelvis månen eller Mars.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen