Tvillingstudie ger kunskap om hur kroppen påverkas i rymden hero

Tvillingstudie ger kunskap om hur kroppen påverkas i rymden

Astronauttvillingarna Scott och Mark Kelly är huvudpersonerna i Nasas tvillingstudie. En rad tester utfördes på tvillingarna medan Scott spenderade nästan ett år i rymden och Mark var kvar på jorden. Resultaten har visat sig vara viktiga för att öppna upp för längre rymdresor – som till Mars.
Tvillingstudie ger kunskap om hur kroppen påverkas i rymden
Nasa
Publicerad
2019-04-16
Dela artikel:

Nu har Nasa publicerat resultat från deras Twin Study som genomfördes 2015–2016 då astronauten Scott Kelly reste till ISS medan hans tvillingbror Mark, även han astronaut, stannade kvar på jorden.

Scott jobbade på ISS i 340 dagar, vilket är den längsta tiden som en amerikan befunnit sig i rymden. Under den tiden som Scott befann sig på ISS utfördes en rad tester på tvillingarna. I torsdags publicerades resultaten som avslöjar en hel del intressanta och överraskande data om hur den mänskliga kroppen påverkas, anpassar sig och återhämtar sig från de extrema förhållandena i rymden.

Det är första gången någonsin den här typen av studier görs. Man har alltså undersökt två personer som har samma genetiska bakgrund för att se hur miljö kan påverka kroppen på en molekylär och genetisk nivå. Genom testerna har man observerat hur Scott genomgått en hel del förändringar. Till exempel har man sett förändringar i genuttrycket i Scotts vita blodkroppar, förändringar i hur DNA paketeras, hur telomererna (kromosomernas ändar) blir längre samt förändringar i hans syn. En annan nyckelupptäckt är hur immunförsvaret anpassade sig och svarade bra under tiden i rymden – influensavaccin fungerade på exakt samma sätt som på jorden. 

Nasas tvillingstudie har gett större förståelse för hur kroppen påverkas av rymdfärder och hjälpt till att sätta ett ramverk som kan komma att fungera som en modell för framtida biomedicinsk forskning. Visionen är att i framtiden kunna titta på en astronauts genetiska kod och molekylära struktur för att sedan kunna skräddarsy vad individen behöver, till exempel vad gäller fysisk träning och vitaminer, för att klara av längre uppdrag i rymden. Något som är extra viktigt nu när Nasa ser en framtid av resor till både månen och senare till Mars.

Läs mer om resultaten på Nasas hemsida.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen