Hero Image

Satelliter kan varna för skogsbränder

Idag är det Valborgsmässoafton och vi kan äntligen fira in våren på riktigt. Valborg och de traditionsenliga brasor som kommer tändas ikväll runt om i landet får oss osökt att tänka på hur vi använder rymdteknik för att observera eldar, eller snarare bränder, på jorden.
Nasa
Satellitbild av en skogsbrand i Ryssland, sommaren 2017.
Publicerad
2019-04-30
Dela artikel:

Satelliter har använts för att övervaka bränder sedan 1972 när den första satelliten som observerade jorden sändes upp från USA, Landsat1. Skogsbränder är något som kan ske världen över och riskerna för dem blir större när vi har torra somrar likt den i fjol, när vi drabbades av stora skogsbränder i norra Sverige. 

Nasa-satelliterna Aqua, Terra och Soumi NPP använder sig av instrumenten MODIS och VIIRS för att samla in data kring aktiva bränder i NRT (near real-time) samt kartlägga bränderna. Sensorerna på dessa satelliter upptäcker värmen som bränderna avger. När en brand upptäcks indikerar systemet i vilket område den inträffat och skickar en varningssignal. Tack vare att varje satellit cirkulerar jorden två gånger om dagen kan de signalera nästan i realtid. 

De aktiva bränderna markeras i rött på satellitbilderna. När det är synlig rök från de röda områdena, som på bilden ovan, är det en indikation för aktiva eldar. 

Large Image

Nasas Aqua-satellit fångade flera bränder på bild i södra Italien, i juli 2017. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen