April, april i rymden hero

April, april i rymden

Idag är det den 1 april och det går inte att lita på någon. Flera medier brukar ta fasta på den här dagen och just rymden brukar vara ett hett ämne. Här listar vi våra favoriter av rymdiga aprilskämt genom tiderna.
April, april i rymden
År 2005 publicerade Nasa ”Dagens astronomibild” och hävdade att de hittat vatten på Mars.
Publicerad
2019-04-01
Dela artikel:

Jorden går under imorgon (1940)
Den 31 mars 1940 gick det amerikanske vetenskapsmuseet Franklin Institute, ut med en pressrelease som varnade om att jorden skulle gå under dagen därpå. En radiostation snappade upp nyheten och varnade om att forskare förutser att jorden kommer gå under klockan 15:00 på eftermiddagen och att det inte är ett aprilskämt.

Befolkningen drabbades av panik och lokala myndigheter blev nerringda. Till slut gick Franklin Institute ut med att pressreleasen inte stämde och att de inte kunde stå bakom den. Det visade sig vara museets pressagent, William Castellini, som stått bakom aprilskämtet på egen hand. Castellini fick senare sparken.

Sovjetsatellit landade i trädgården (1958)
En man vid namn Loy i Charlotte, North Carolina, hörde en hög smäll från trädgården följt av ett pipande ljud. Han gick ut för att undersöka saken och möttes av en silvrig cylinderformat objekt, likt en missil med en antenn. Loy tog med sin familj ner i källaren och ringde direkt till polisen. Man misstänkte att det var en sovjetisk satellit, lik Sputnik, som landat i familjens trädgård. 

Men när polisen kom fram och skruvade isär objektet hittade de en pipande, elektrisk ringklocka till en cykel tillsammans med en lapp där det stod ”April, april!”, undertecknad grannpojken Jack.

Officer K.K. Scott sitter bredvid den "sovjetiska satelliten" och läser Jacks lapp. 

Schweizisk radio rapporterar om månlandning (1967)
I en schweizisk radiosändning rapporterades det att amerikanska astronauter landat på månen, något som genererade enorm uppmärksamhet. Reportaget avslutades med att månfarkosten skulle lämna månen klockan 19:00 och att om man stod på en hög höjd, bortom stadens ljus, kunde man se den återvända till jorden. Det gjorde att en stor del av Zürichs befolkning tog sig till berget Uetliberg för att se fenomenet. Det var så mycket folk att man var tvungen att sätta in extra tåg till berget.

BBC Radio rapporterar om jordens minskade gravitationskraft (1976)
Under en radiointervju med astronomen Patrick Moore kunde BBC Radio rapportera om att exakt klockan 09:47 skulle Pluto passera bakom Jupiter. Planeternas position skulle resultera i att Jupiters gravitationskraft blev så pass stark att den slog ut en del av jordens. Därför skulle människor vid den här tidpunkten uppleva sig lättare och Moore uppmanade lyssnarna att hoppa upp och ner för att de skulle uppleva känslan av att de svävade.

Under förmiddagen fick BBC Radio flera samtal från lyssnare som tyckte sig ha upplevt jordens minskade gravitationskraft. En kvinna insisterade på att hon och hennes vänner svävat runt i vardagsrummet.

Detta aprilskämt blev ett av det sena 1900-talets mest berömda.

Exakt kl: 09:47 uppmanade astronomen Patrick Moore lyssnarna att hoppa. 

Man hittade liv på Jupiter (1996)
America Online, en amerikansk internetleverantör, lyckades lura sina prenumeranter att man nu hade hittat spår av liv på Jupiter. Påståendet backades upp av en biolog som forskade om rymden samt av AOL’s dåvarande president, Ted Leonsis, som hävdade att de fått uppgifter om att USAs regering hade dolt uppgifter om detta.

 När det visade sig vara ett skämt var det många som ifrågasatte om internettjänsten förlorat sin trovärdighet. 

Planeterna får nya namn – efter Sagan om Ringen-karaktärerna (2004)
BBC’s barnkanal gick ut med att astronomer bestämt att byta namn på planeterna i vårt solsystem. De skulle nu döpas efter Sagan om Ringen-karaktärerna. Jorden skulle numera heta Gandalf, Mars skulle heta Frodo och Pluto heta Sauron. Månen fick det charmiga namnet Gollum.

Här kan du läsa om fler roliga aprilskämt. 

Men inte alla otroliga nyheter om rymden är aprilskämt. Här nedan är några uppseendeväckande rubriker som faktiskt varit sanna.

Elon Musk vill atombomba Mars för att den röda planetens klimat ska bli beboeligt.

En astronaut smugglade med sig en macka i rymdkapseln och åt den medan de låg i omloppsbanan.

Budweiser vill brygga öl på Mars och planerar för att detta ska bli verklighet. 

KFC gjorde en utarbetad kampanj för att skicka en kycklingsmörgås till rymden.

Läs mer om de osannolika rubrikerna här. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen