Hero Image

SpaceX Crew Dragon har återvänt tryggt till jorden

SpaceX Crew Dragon har, efter sex dagar i rymden, återvänt till jorden. Idag klockan 14:45 landade rymdfarkosten i Atlanten efter en lyckad testresa till International Space Center.
Nasa
Publicerad
2019-03-08
Dela artikel:

Det amerikanska företaget SpaceX skickade den 2 mars upp den obemannade rymdfarkosten Crew Dragon. Rymdfarkosten är designad för att kunna transportera människor till den internationella rymdstationen, ISS. Efter 18 varv runt jorden dockades den till ISS den 3 mars. Med sig hade Crew Dragon cirka 180kg material till besättningen, samt testdockan Ripley som via sensorer ska ge data för om vilka potentiella effekter en resa med Crew Dragon har på människan.

Large Image

Här är ISS-astronauterna i Crew Dragon för första gången, med Ripley i bakgrunden.

Crew Dragon är designad för att kunna stanna på den internationella rymdstationen i 210 dagar, men den här gången stannade den bara fem dagar. I morse, klockan 08:32 svensk tid, avdockades Crew Dragon från ISS och påbörjade sin resa tillbaka till jorden. På eftermiddagen, omkring 14:35, kunde Nasa visa de första bilderna på farkosten då den äntrade atmosfären. Efter en, till synes, harmonisk fallskärmstur landade till slut SpaceX Crew Dragon i Atlanten, cirka 200 sjömil utanför Floridas kust. Där hämtades rymdfarkosten av återhämtningsfartyget, Go Searcher, som ska ta den i land.

Large Image

Crew Dragon innan landningen i Atlanten. 

Ett lyckat projekt var ett kritiskt steg för Nasa. Under de senaste åtta åren har Nasa varit helt utan egen, bemannad rymdfart och istället betalat Ryssland för att få med astronauter till den internationella rymdstationen. Nasa har tidigare kommenterat att om allt går bra under den här resan så kan vi vänta oss att Crew Dragon kommer iväg med riktiga astronauter redan i juli i år.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen